Kamionsofőrnek hazudta magát, hogy megússza a karantént

Széchely István 2020. március 28., 15:48

Bűnügyi eljárás indult egy vörös zónának minősített országból hazatért Hargita megyei férfi ellen, aki a határátlépéskor kamionsofőrnek hazudta magát, hogy ne kelljen karanténba vonulnia. 

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Hamis nyilatkozat miatt bűnügyi kivizsgálást indítottak a hatóságok egy Hargita megyei férfi ellen, aki a határátlépéskor kamionsofőrnek hazudta magát, hogy Németországból – amely a koronavírus-fertőzés veszélye miatt már vörös zónának számít – hazaérve ne kelljen karanténba vonulnia – derül ki a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szombati közleményéből.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi helyi rendőrségek által közösen végzett pénteki ellenőrzésen a hatóság munkatársai ismét tetten értek egy személyt, aki megszegte a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. A szabálysértő pénzbírságot kapott és 14 napra intézményes karanténba került. A rendőrség munkatársai pénteken 1048, lakhelyi izolációban lévő személynél ellenőrizték, hogy betartják-e az elkülönítésre vonatkozó előírásokat.

Pénteken még az előző napi kiugráshoz képest is sok volt az egy nap alatt kirótt szabálysértési bírságok száma Hargita megyében: 150 esetben büntettek a hatóságok a szükségállapotra vonatkozó előírások megszegése miatt. A pénzbírságok összértéke még ennél is jelentősebb mértékben nőtt,

a csütörtöki 33 900 lejhez képest pénteken 223 000 lejre büntette a szabályszegőket a rendőrség.

A pénzbírságok összértékéhez még hozzájön a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség által kirótt pénzbírságok értéke is. A csendőrök Csíkszeredában 5, Székelyudvarhelyen 3, Gyergyószentmiklóson pedig 2 személy bírságoltak meg azért, mert nem volt náluk nyilatkozat lakhelyük elhagyásának okáról. A tíz büntetés összértéke 3200 lej.

{K1}

A rendőrség és a csendőrség munkatársai 13 gépkocsinak, illetve több járműből álló konvojnak biztosítottak hatósági kíséretet pénteken, a 16 gépkocsiban összesen 23-an utaztak, többségüket átkísérték a megyén, 4 személyt pedig – lévén, hogy ők Hargita megyeiek – a megye karantén központjaiba szállítottak. Egyébként

az intézményes karanténba helyezettek száma is jelentősen megnőtt: a korábbi 29-ről 82-re emelkedett péntekre, szombatra pedig elérte a 91-et.

Ez valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy szerdán újabb három ország – Franciaország, Németország és Spanyolország – került fel a koronavírus-fertőzés veszélye miatt vörös zónának minősített térségek listájára, amelyekből hazatérve azonnal 14 napos intézményes karanténba kell vonuljanak az utazók. A két hetes lakhelyi elkülönítés kötelezettségét a vörös zónás országokon kívül a világ összes országára kiterjesztette a járványügyi szakhatóság.

A két hetes izolációs időszak lejártával szombatig hárman hagyhatták el a karanténközpontokat Hargita megyében, a lakhelyi elkülönítésből pedig 192-en kerültek ki. Megyeszerte jelenleg 2666-an vannak elkülönítve otthonukban. Az elmúlt napokban nőtt azoknak az épületeknek a száma is, amelyek karanténközpontként használhatók, így a helyek száma majdnem megduplázódott: a csütörtöki 358-ról 545-re nőtt pénteken, szombatra 646-ra – derül ki a megyei prefektusi hivatal közleményéből.