Antal Árpád: bűnvádi eljárás indult a hangosbemondón otthonmaradásra buzdításért

Bíró Blanka 2020. március 27., 16:46

Olyan információkat kapott Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy in rem – ismeretlen tettes elleni – bűnügyi vizsgálat zajlik, annak kapcsán, hogy a múlt héten pénteken a helyi rendőrség gépkocsijából hangosbemondón kérték az sepsiszentgyörgyieket, hogy maradjanak otthon.

Ha a polgármester utasítja a helyi rendőröket, az baj, ha pedig a belügy, az nem? Homályos részletek. Képünk illusztráció Fotó: Erdély Bálint Előd

A polgármester pénteki online sajtótájékoztatón elmondta, megkérdezte erről a megyei rendőrparancsnok-helyettest, ám azt a választ kapta, hogy folyamatban levő bűnügyi vizsgálatokról nem áll módjában információkat közölni. „Szomorúnak tartom, hogy ezekben az időkben, amikor közegészségügyi és közbiztonsági szempontból ennyi a feladat, van idejük ezzel foglalkozni.

Én utasítottam a helyi rendőrséget, hogy hangosbemondóval járják az utcákat, otthonmaradásra buzdítva az embereket. Nem félek a kivizsgálástól, de előfordulhat, hogy nem én vagyok a célpont, hanem a helyi rendőrség vezetője

– részletezte Antal Árpád. Felidézte, pénteken este az állami rendőrség leállította a hangosbemondós akciót, arra hivatkozva, hogy a polgármesternek már nincs joga utasítást adni a helyi rendőrségnek. Felhívta a figyelmet, hogy

akkor még nem jelent meg a rendelet a Hivatalos Közlönyben, ami alapján a helyi rendőrség átkerült a belügyminisztérium irányítása alá.

„Hétfőtől már a rendőrség és a csendőrség is bevetette, hogy hangosbemondón biztatják a lakókat otthonmaradásra, ez visszaigazolja, hogy jó döntést hoztunk” – szögezte le a polgármester.

Portálunk hivatalos megkeresésben kért ebben az ügyben információkat a Kovászna megyei rendőrségtől és a sepsiszentgyörgyi ügyészségtől.