A sürgősségi osztály több alkalmazottja is otthoni elkülönítésbe került Maros megyében

Simon Virág 2020. március 27., 15:27

Tíz egészségügyi alkalmazott is otthoni elkülönítésben van, miután a Maros Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán kapcsolatba kerültek egy beteggel, akiről utólag kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Maros megyében az otthoni karanténban lévők száma pénteken elérte a 4156-ot.

A betegek csak azután léphetnek be a kórházba, miután a sátorban megvizsgálják őket Fotó: Gálna Zoltán

A rohammentő-szolgálatnál ügyeletező egészségügyi alkalmazottak közül tízen kerültek otthoni elkülönítésben és várják, hogy megkapják a teszteredményeiket, miután kiderült, hogy az általuk ellátott egyik beteg fertőzött volt. Jelenleg mindenikük tünetmentes.

Maros megyében jelenleg 4156 személy van otthoni elkülönítésben. 545 személynek lejárt már ez az időszak, ők elhagyhatják otthonukat. Intézményes karanténban 180 személy van,  hárman közülük azért kerültek felügyelet alá, mert elhagyták az otthoni karantént. A fertőző betegségek kórházában 32 személy van.

Az elmúlt 24 órában a Maros megyei rendőrök 515 ezer lejre büntették meg azokat, akik nem tartották be a fertőzés terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseket. A legtöbb bírságot a kijárási tilalom megszegése miatt rótták ki. A prefektúra felhívja a lakosság figyelmét, hogy

a törvény ismeretének hiánya nem mentesíti őket a felelősség alól, és munkahelyi igazolás vagy saját felelősségre tett nyilatkozat, valamint személyazonossági igazolvány nélkül nem lehet az utcára menni, sem nappal, sem éjszaka.

Jó hír, hogy az elmúlt napokban Maros megye fontos egészségügyi felszereléseket kapott, különböző típusú maszkokat, védőruhákat, kesztyűt és fertőtlenítőszert. Ezeket a megyei sürgősségi felügyelőség kapta és osztotta szét azoknak a kórházaknak, ahol sürgősségi eseteket kezelnek, illetve a fertőző betegségeket klinikájának és a mentőszolgálatoknak is jutott belőlük.