Szükségállapot idején is védjük személyes adatainkat

Hajnal Csilla 2020. március 27., 14:28

Több ügyvéd is arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy kerüljék az interneten megjelent automatikus nyilatkozat és munkáltatói igazolás generátorokat a szükségállapot ideje alatt, ugyanis komoly adatvédelmi problémát jelenthetnek, azaz tárolni tudják a fontos személyes adatainkat, mozgási útvonalunkat.

Igazoltatáskor az eredeti román nyelvű nyilatkozatot kell felmutatni Fotó: Haáz Vince

Pantilimon Rikhárd marosvásárhelyi ügyvéd megkeresésünkre elmondta, szerinte az ideális megoldás az lenne, ha egy szövegszerkesztő programban szerkeszthető formában készíti el a lakosság ezeket az igazolásokat.

„Az internetes generátorokkal gondok vannak, mert a felhasználó nem láthatja a háttérben az oldal működését biztosító program tartalmát. Itt gyakorlatilag lehetnek olyan kódok, amelyek által kimentik a háttérben az adatokat. Annak ellenére, hogy a dokumentum digitalizált formában generálódik, a hatóságok határozottan kérik egy aláírt dokumentum bemutatását az igazoltatáskor. Tehát egy kigenerált pdf-formátumú dokumentum egymagában nem elegendő, szükséges bemutatni egy aláírással ellátott iratot” – hívja fel a figyelmet a marosvásárhelyi ügyvéd.

Megnéztünk néhány ilyen weboldalt: az azokat működtető személyek, cégek kérdésesek, valamint hiányzik bármilyen adatfeldolgozási nyilatkozat vagy szabályrendszer, több esetben a működtető nem is ismert, és ami még problémásabb az, hogy úgy tetszelegnek a megfogalmazásukban és megjelenésükben, mintha hivatalos szervek által működtetett oldalak lennének, ami eleve gyanakvásra ad okot

– írja az ügyvéd.

Mit kell felmutatni?

A hatóságok kérésére igazoltatáskor az eredeti román nyelvű nyilatkozatot kell felmutatni – kinyomtatva, telefonon vagy más okoseszközön, minden esetben aláírással ellátva vagy kézzel írott formában – a személyi igazolvánnyal együtt, mutat rá az ügyvéd. „Ily módon a dokumentumot kötelezően el kell látni minden esetben a kézzel írott aláírásunkkal is, ezért nem látom nagy értelmét a generátoroknak, inkább veszélyforrást látok bennük” – fejti ki az ügyvéd, aki úgy véli, a legbiztonságosabb, ha a belügyminisztérium honlapjáról töltik le és látják el kézjegyükkel a szükséges nyomtatványokat.