Nem volt egyöntetű döntés a hokibajnokság törlése

Dobos László 2020. március 27., 11:52

Törölték a romániai felnőtt és U20-as jégkorongbajnokságokat. Erről a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) vezetőtestülete és a közgyűlés döntött a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett szükségállapotot követően. A döntés nem volt egyöntetű.

Nagy Attila szerint Sportklub–Gyergyó döntő lett volna a román hokibajnokságban Fotó: Pinti Attila

A bajnokságot két hete felfüggesztették, majd ezen a héten törölték, ami azt jelenti, hogy vége a szezonnak, és a 2019–2020-as idénynek nem lesz bajnoka a nőknél és a férfiaknál, illetve az U20-asoknál.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke elmondta, hogy előbb a szakszövetség vezetőtestülete (szövetségi büró, biroul federal) tárgyalt az ügyről, majd a közgyűlés elé bocsátotta szavazásra. Mindez online történt.

{K2}

„Nehezen született meg ez a döntés. Galac nagyon ellene volt, és mások is melléjük szegődtek.

A galaciak azt szerették volna, hogy őket kiáltsák ki bajnoknak. A székelyföldi hokitársadalom azonban összefogott, így nem hirdetnek bajnokot.

Nem lett volna korrekt, mert még az alapszakasz sem járt le, így a galaciak mellett a Brassónak, a Gyergyónak és nekünk, a Sportklubnak is matematikailag ugyanolyan esélyeink voltak a bajnoki címre” – mondta el Hodos. A klubelnöktől megtudtuk, hogy nem is tárgyaltak arról, ki képviselné Romániát a következő idényben a nemzetközi porondon, a Kontinentális Kupában.

{K3}

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia menedzsere a Sapientia U23 csapata részéről úgy véli, hogy jó döntés született, de szerinte,

ha sikerült volna folytatni a bajnokságot, akkor székelyföldi döntő lett volna, a Csíkszeredai Sportklub és a Gyergyói HK között.

„Sajnáljuk, hogy így alakult, a Sapientia csapatának a fejlődés szempontjából jót tett volna a hátramaradt mérkőzések lejátszása” – nyilatkozta Nagy.

A bajnokság függesztésekor az alapszakasz élén a Galaci CSM állt 73 ponttal (26 mérkőzésből), második a Csíkszeredai Sportklub 72 ponttal (30 meccs), harmadik a Gyergyói Hoki Klub 62 ponttal (31 mérkőzés), negyedik pedig a Brassói Corona 50 ponttal (24 mérkőzés). Ötödik a Bukaresti Steaua, hatodik a Sapientia U23, utolsó pedig a Bukaresti Sportul Studențesc.

{K1}

A női bajnokságban a Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói Fox HK és a Bukaresti Triumf szerepelt, az U20-as bajnokságban pedig egyetlen mérkőzést sem játszottak le.

A román jégkorongbajnokságok 96 éves történetében ez az ötödik idény, amikor nem hirdettek bajnokot.

Az 1942-es és az 1943-as bajnokág a háború miatt maradt el, 1939-ben és 1948-ban pedig az enyhe időjárás miatt nem tudták befejezni a bajnokságot, mert akkor még nem voltak műjégpályák Romániában.