A lakók és a lakótársulások érdeke is, hogy folyamatos legyen a közös költség kifizetése

Simon Virág 2020. március 27., 11:09

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében sorban bezárnak a lakótársulási pénztárak is, így csak interneten keresztül lehet törleszteni a közköltséget. Mire számítanak a társulási elnökök, és milyen megoldásokat találtak a helyzet áthidalásáért?

Kifüggesztett közös költségek egy lakótelepi tömbház lépcsőházában Fotó: Gecse Noémi

Az érvényben levő kijárási tilalom jelentősen megnehezíti a közköltségek kifizetését a tömbházlakók számára: ideális az lenne, ha mindenki és mindenhol online is fizethetné a tömbház bejáratához kifüggesztett jegyzékéken szereplő összeget, de ez még mindig nem megvalósítható mindenki számára, minden esetben.

Csíkszeredában a Csíki Lak hétezer lakás közköltségét továbbítja a szolgáltatók fele. Amint a Székelyhon érdeklődésére Székedi Gyöngyi, a Csíki Lak munkatársa elmondta: csütörtökön még nyitva volt a pénztár, fogadták a fizetni érkezőket, de nem biztos, hogy pénteken is nyitnak. A lakóknak lehetőségük van átutalni a közköltség értékét, ezzel élnek is, igaz havonta csak mintegy háromszázan. Az idősek, nyugdíjasok azonban inkább személyesen szeretik kifizetni a közköltséget.

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, ha bezárjuk a pénztárt, meddig marad bezárva. Azt fogjuk javasolni a lakótársulásoknak, hogy tegyék lehetővé, hogy akik a szükségállapot miatt nem tudnak időben fizetni, késedelmi kamat nélkül, később törleszthessenek

– magyarázta a Csíki Lak munkatársa.

Mihaela Tilea, egy csíkszeredai lakótársulási elnök arról számolt be, hogy ők minden hónap 10-én szokták személyesen beszedni az emberektől a közköltséget, ez legközelebb április 10-én lesz esedékes. Még nem tudják, hogy hogyan fognak eljárni a bevezetett kijárási tilalom miatt. Felhívta a lakók figyelmét arra, hogy bármilyen kérdésük van, keressék bizalommal a társulásuk elnökét vagy adminisztrátorát telefonon. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett,

megtörténhet, hogy ilyenkor csalók kopognak majd be a lakókhoz, fertőtlenítést vagy más szolgáltatást ajánlva.

Ezeket soha nem szabad megengedni, hiszen az esetleges fertőtlenítést a lakótársulás kell megszervezze, vagy legalább bejelentse, irányítsa.

A székelyudvarhelyi Kórház-negyedben Szabó Jenő 470 lakást tömörítő lakótársulást vezet. Mint a Székelyhon kérdésére elmondta, a megszokott program szerint fogadják a lakókat, akik törleszteni akarják a közköltséget. A hozzájuk tartozó tömbházak nagy többségében nyugdíjasok élnek, két tömbházban pedig szociális lakások vannak. Szabó Jenő szerint aggodalomra ad okot, hogy

már most is vannak, akiknek a kábeltévé díjának, a villanyáram ellenértékének, a mobiltelefon bérletének a törlesztése sokkal fontosabb, mint a közös költség kifizetése.

Véleménye szerint az elkövetkező időben még inkább lesznek elmaradások. „Van forgóalap, amely az elmúlt 12 hónap legnagyobb számláinak az összege, ebből ki lehet fizetni egyszeri alkalommal a számlákat. A gond csak az, hogy míg a lakóknak az elmaradásokra 0,2 százalékos büntetőkamatot számítunk, addig a szolgáltatók nekünk 0,5 százalékot számítanak. Sok kicsi sokra megy. Mi megpróbálunk nyitva tartani, amíg csak lehet" – jegyezte meg Szabó.

Marosvásárhelyen szinte minden lakótársulás bezárta pénztárát vagy csökkentette a pénztár nyitvatartási programját. A lakótársulásokat tömörítő szövetség elnöke, Dumitru Rus portálunknak elmondta, azt javasolták a társulásoknak, hogy minden tömbházhoz függesszék ki a társulás számlaszámát, és biztassák arra lakókat, hogy fizessenek online. „Ha mégis kinyitnak, akkor tartsák be az egészségügyi előírásokat, fertőtlenítsenek, viseljenek maszkot és kesztyűt” – tette hozzá az illetékes.

Az egyik marosvásárhelyi lakótársulás elnöke, Nagy Klára elmondta, hogy ők már a héten nem nyitották ki a pénztárat,

szükség esetén a forgóalapból fogják kifizetni a szolgáltatók felé a számlákat, és majd utólag a lakóktól begyűjtik a pénzt.

Sokan vannak, akik már most is a társulás bankszámlájára utalják a közköltséget, de még mindig sokan vannak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Az általunk megkérdezettek közül többen javasolták, hogy azok az idősek, akik nem tudnak bankszámlaszámra utalni, családtagjaikat, rokonaikat vagy szomszédjukat kérjék meg az online művelet elvégzésére. A folyamatos törlesztés valamilyen formája azért is fontos, hogy a járvány után ne többhavi elmaradást kelljen egyszerre kifizetniük az érintetteknek.