Rohamosan növekedik a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában

2020. március 27., 09:08

Huszonhatra emelkedett Romániában az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma, az igazolt fertőzöttek száma pedig közelít az 1300-hoz.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor
Koronavírus Romániában
Igazolt eset 1292
Elhunytak 26
Gyógyultnak nyilvánítottak 115
Intézményes karantén 7219
Otthoni elkülönítés 124 320
Elvégzett tesztek 17 453


20.22 – 
Már 26 áldozata van a koronavírusnak Romániában – közölte péntek este a Stratégiai Kommunikációs Csoport, nem sokkal a 25-ik áldozatról szóló tájékoztatás után. A koronavírus 26-ik áldozata egy 65 éves Temes megyei férfi, aki érrendszeri betegségekben is szenvedett.

18.25 – Egy új halálesettel már 25 áldozata van a koronavírusnak Romániában – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport péntek délután. A koronavírus 25-ik áldozata egy 85 éves férfi, akikt március 26-án szállítottak a Bukaresti Szent József Kórház sürgősségi betegellátó osztályára, innen pedig a 27-én fertőző betegségeket kezelő kórház intenzív osztályára, ahol életét vesztette.

15.00 – Aktualizálta pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet a COVID-19 tesztelését szabályozó algoritmust. A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ által kidolgozott új eljárási mód azt a célt szolgálja, hogy mielőbb kiszűrjék a koronavírusos megfertőződéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ennek alapján a prioritási sorrend a következőképpen alakul a koronavírus-tesztek elvégzése szempontjából:

  • tünetekre panaszkodó személyek, akik külföldi úton voltak;
  • az igazoltan fertőzött személyek kontaktjai, amennyiben tüneteik vannak;
  • tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet;
  • előzmény nélküli tüdőgyulladásos esetek;
  • előzmény nélküli légúti megbetegedések;
  • állami gondozásban lévő, tünetekkel rendelkező személyek;
  • szervátültetés előtt álló tünetmentes személyek és hematopoetikus őssejt-donorok a levétel előtt.

A tesztelés csak orvosi javaslatra történik úgy a közegészségügyi, mint a magán egészségügyi rendszerben. A dokumentum szerint nem tesztelik az igazoltan fertőzöttek kontaktjait, amennyiben tünetmentesek, ideértve az egészségügyi személyzetet is. Nem tesztelik azokat sem, akik külföldi úton voltak, de nincsenek tüneteik.

13.00 – Románia területén 1292 személynél mutatták ki péntek délig a koronavírussal való fertőződést, a legutóbbi jelentés óta 263 új esetet jegyeztek.

8.30 – Belehalt a fertőzésbe csütörtökön egy 56 éves, Dâmboviţa megyei férfi, aki hemodialízisre szorult, és eredetileg a bukaresti Floreasca sürgősségi kórházban kezelték, majd 23-án – amikor igazolódott nála a koronavírussal való fertőződés – átszállították a Victor Babeş járványkórház intenzív osztályára.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) tájékoztatása szerint a legutóbbi áldozat egy 80 éves, Bákó megyei nő, akit a jászvásári járványkórház intenzív osztályán ápoltak. A betegnél március 25-én mutatták a koronavírus jelenlétét, és másnap halt meg. A nő szívelégtelenségben és pitvarfibrillációban is szenvedett. A 24. halálesetet péntekre virradóan jelentették.