Karantén a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályán

Bíró Blanka 2020. március 26., 23:02

Két betegnek is pozitív lett a koronavírustesztje a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban, egyikük az intenzív osztályon fekszik, ezért karantént rendeltek el.

A sepsiszentgyörgyi kórház épülete. Karantént rendeltek el az intenzív osztályon is. Archív Fotó: Kocsis B. János

Azonnali hatállyal karanténba helyezték a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályát, miután az egyik betegnél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az intézkedésről a kórház igazgatója, András-Nagy Róbert tájékoztatott. Jelenleg zajlik az ügyeletben lévő 13 alkalmazott tesztelése.

Az intenzív terápián összesen 43-an dolgoznak, a többi munkatárs lakhelyi elkülönítésben marad, amíg a következő 4–5 napban őket is letesztelik.

Ugyancsak pozitív lett a tesztje egy másik betegnek, akit sürgősséggel utaltak be a kórházba.

Elhallgatta, hogy külföldről érkezett, ezért először a tüdőgyógyászaton kezelték, majd mivel gyanúsak voltak a tünetei, áthelyezték a fertőző betegségek osztályára, ahol elvégezték a koronavírustesztet.

Mind a két esetben elkezdődött a járványtani vizsgálat, minden kórházi alkalmazott, akik a két beteggel kapcsolatban voltak, kötelezően lakhelyi elkülönítésbe kerültek.

A többi osztályt egyelőre nem helyezik karanténba.

A korábban lezárt nőgyógyászati és újszülöttosztályon, illetve a szülőszobán dolgozó személyzet, valamint a bizonyítottan fertőzött személyekkel közvetlen kapcsolatba került, más osztályon dolgozók köréből eddig 106 személyt teszteltek, hat esetben mutatták ki a koronavírust.

A fertőzött kórházi alkalmazottak száma hétre emelkedett.

A három karantén alá helyezett osztályon kezelt betegek közül 29 személyt teszteltek, csütörtök délutánig senkinek nem érkezett vissza pozitív eredmény. Akinek nem volt további kezelésre szüksége, hazamehetett, de otthoni karanténba került.

Csütörtökön újabb 46 kórházi alkalmazottat teszteltek, köztük az intenzív osztály 13 munkatársát, akik a lezárt osztályon vannak, és ellátják a négy bennfekvő beteg felügyeletét.

A sürgősségeket esetenként mérlegelve Kézdivásárhelyre vagy Brassóba irányítják át. Az új szülészet-nőgyógyászati sürgősségi eseteket továbbra is a kézdivásárhelyi kórházba küldik. A Kovászna Megyei Népegészségügyi Igazgatóság folytatja a mintavételt, a járványtani kivizsgálást kiterjesztik. A kórházi ellátás átszervezéséről a későbbiekben tájékoztatnak – tudatta András-Nagy Róbert.

{K1}

{K2}

{K3}

{K4}

{K5}