Az otthonülés nem lehet kifogás a testmozgás hanyagolására – mutatunk pár lehetőséget

Korpos Attila 2020. március 26., 22:17

A nagyobb mozgásigényű emberek (és nemcsak) kivételesen nehéz időszakot élnek át. A kijárási tilalom minimális sporttevékenységet ugyan engedélyez, de sokak igényeit mindez nem elégíti ki. Bent végezhető mozgásgyakorlatok után érdeklődtünk a csíki közegben.

A négy fal között is mozoghatunk Fotó: Pinti Attila

Túros-Tomsits Anikó már több, mint két éve tart jógaoktatást Csíkszeredában. A korábban Magyarországon élő oktató első találkozása a jógával olyannyira pozitív hatást keltett benne, hogy eldöntötte: ezt ő szeretné továbbadni.

Alapvetően van érdeklődés a csíkszeredaiak körében a jóga iránt, nyilván nem olyan mértékű ez, mint egy aktívabb sport esetében

– fogalmazott Anikó. A keleti eredetű mozgásformának két vetülete van, mint mondja, fizikai és mentális sík. Az általános tapasztalat szerint inkább a rugalmasság megtartása és a kor előrehaladtával fellépő testi fájdalmak miatt keresik fel. „Én hatha jógát oktatok, ami egy statikus, nem erőteljes és nem dinamikus sport.

Ha be vannak rövidülve az izmok, ha gerinc, derék, esetleg hátfájdalom lép fel, ez a fajta jóga segíthet az illetőnek

– hívta fel a figyelmet. A kijárási tilalom miatt nem szeretett volna leállni a tevékenységgel, de nem tudta biztosítani az online fizetés lehetőségét az érdeklődőknek. Így a már meglévő bérleteseknek tart órákat napi rendszerességgel. „Észrevettem, hogy a vendégeim számára fontos, hogy formában tartsák magukat és az sem mindegy, hogy ki tartja az órákat. A jógaórán inkább fizikai szinten mozgatjuk át magunkat, de mivel ez a légzéssel szoros összefüggésben van, mentálisan is nyugtató hatásként éljük meg. Emiatt is döntöttem úgy, hogy nem hagyom jóga nélkül őket”. Rámutatott:

ha a rendelkezésre álló határtalan szabadidőben néhányan rákeresnek jógaoktató videókra, az már egy lehetőséget adhat a kiegyensúlyozottság megtartására ezekben az időkben.

Fotó: Pinti Attila

Power fitness: a fizikailag rendkívül aktív mozgásforma

„A power fitness egy olyan mozgásforma, amelyben kizárólag a saját testsúlyunkat használjuk” – ezt már Magyar Imre fitneszedzőtől tudtuk meg. A Csíkszeredában tartott órák csupán kéthetente ismétlődnek, hiszen majdnem tizennyolc edzésformát gyűjt össze az általuk képviselt mozgásforma.

Olyan gyakorlatokra kell gondolni, amelyeket az általános iskolás gyerekek tornaórán csinálnak, szóval fizikailag rendkívül aktív edzésforma a miénk: állóképességet, erőnlétet javítunk, de több kardió jellegű programunk is van

– foglalta össze az oktató. Tavaly decemberben már kipróbálták a valós idejű edzések közvetítését az interneten, idővel pedig kibővítették azok számára is, akik lemaradnak egy-egy edzésről. „Élethelyzettől függetlenül a mozgás nagyon fontos, a bevitt kalóriákat valamilyen formában el kell égetni annak érdekében, hogy egészségesek legyünk.

Mivel a mi mozgásformánkhoz nem kell eszköz, adta magát a helyzet, hogy ezentúl is ki tudjuk szolgálni a mozogni vágyókat.

Jelenleg hétfőtől szombatig minden nap tartunk edzést, a teremben megszokott időbeosztás szerint. Mindez bérmentve történik és bekapcsolódhat bárki, hiszen Magyarországról és Portugáliából is vannak nézőink” – jelentette ki. Az érdeklődők a Power Fitness Stream Live nevű Facebook-csoportot keressék.

Ne csak csoportosan, egyénileg is figyeljünk a napi mozgásunkra Fotó: Pinti Attila

Gyógytorna alapú mozgások

A Gymstick Dalma Sportegyesület csíkszeredai üzemeltetője, Ádám Dalma gyógytorna alapú mozgásokra fekteti a hangsúlyt. Elmondása szerint három kategóriát foglal magába az általa végzett mozgás:

a négy végtag összeköttetésével történő mozgásformák, az aerobik jellegű edzések és a step pad-al történő atlétikus tornagyakorlatok.

„Én már két hete nem tartok órákat, a kisfiam egészsége érdekében is jobbnak láttam ezt. Edzésenként csaknem harminc ember van egy térben, nem volt biztonságos a további működés” – mutatott rá a személyi edzői képesítéssel is rendelkező oktató.

Ő is átállt a virtuális térben való közvetítésre, a kezdeti technikai problémákat legyőzve sikerült szép számú közönséget mozgásra bírni.

„Csupán a segédeszközök bérlésére kell alkalmanként nyolc lejt fizetni, mivel azok fogyóeszközök és időnként cserélni kell őket. Hétfőn, szerdán és pénteken rendszerességgel tartunk órákat, az időpontok viszont nincsenek leszögezve, ezt az igények alakítják majd” – tette hozzá az edző.

Fotó: Pinti Attila

Edzés online is

Nagy Hunor világbajnok testépítő 2011 óta tart edzéseket Csíkszeredában. Mint mondta, az évek során megfigyelt egy növekvő tendenciát a testmozgás terén.

Azt látom, hogy a csíki kultúra szerves részévé vált a mozgás. Nem azzal jönnek be hozzám, hogy x kilót szeretnék fogyni, hanem érzik, hogy a mozgás fontos összetevője a hétköznapoknak

– emelte ki. Vendégeinek nagy része már korábban jelezte, hogy nem szeretne edzés nélkül maradni, ha netán bevezetik a kijárási tilalmat. „Mint szakmai vezető, én ennek éreztem a felelősségét. Év közben ők pénzt hagynak nálunk, mi ebből élünk, ez az időszak pedig arról szól, hogy mi segítsük őket” – foglalta össze a testépítő. A sokak által csak Power Huniként ismert világbajnok

az otthonmaradás alatt is folyamatosan edzéseket végez.

Ezeket a videókat pedig a Powerhuni Gym Facebook-csoportba naponta feltölti, sőt, további négy alkalmazottja is hasonló videókat oszt meg a csoportban.

„Akik erőteljesebb mozgást szeretnének végezni vagy rehabilitáció közben vannak, számukra nyitva marad az egyénre szabott, díjköteles edzésterv kidolgozása is” – hangsúlyozta Hunor.