Hamarabb jutnak a pályázati úton leosztott pénzhez az otthoni betegellátást végző szervezetek

Bíró Blanka 2020. március 26., 19:18

Az otthoni betegellátás mellett a bevásárlást, gyógyszerek beszerzését, a kórházakból hazabocsátott betegek utógondozását is ellátják a civil szervezetek.

Nagyobb segítség van a munkájukra, mint bármikor. Hamarabb megkapják a pályázati pénzeket az otthoni betegellátó szervezetek. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Kovászna Megye Tanácsa és a háromszéki szociális tevékenységet ellátó civil szervezetek vezetői online sajtótájékoztatón számoltak be a koronavírus- járvány idején megszaporodott feladatokról. A megyei önkormányzat idén egymillió lejt különített el a költségvetéséből, amit pályázati rendszerben hívhattak le a civil szervezetek.

A pályázatok elbírálását felgyorsították, hogy a járvány idején a civilek gyorsabban hozzájussanak a pénzhez, és azt a rászorulók támogatására tudják fordítani

– mondta el Tamás Sándor a megyei önkormányzat elnöke. Hozzátette az alap 75 százalékát az otthoni beteggondozásra fordítják a civilek:

a Diakónia Keresztény Alapítvány 368 ezer lejt, a Caritas 240 ezer lejt és a Vöröskereszt háromszéki szervezete 130 ezer lejt költhet erre a célra.

Másik három civil szervezet nappali központok működtetésére, fogyatékkal élőknek szervezett tevékenységekre kap pénzt.

Hat civil szervezet összesen 13 tevékenységre kap támogatást, több mint 1600 rászorulót látnak el napi rendszerességgel.

A járvány idején a végletekig kitartanak, működtetik a házi betegellátást – mondta Tóth Anna a Diakónia Keresztény Alapítvány háromszéki vezetője.

Újságírói kérdésre kifejtette, a kijárási tilalom miatt egyre több idős személy kéri, hogy a gondozók vásároljanak be, fizessék be a számláikat, váltsák ki a gyógyszereiket.

Tartják a kapcsolatot a háziorvosokkal, közvetítenek a beteg és az orvosa között, ezzel is óvják őket a fertőzéstől.

A járvány miatt a kórházak a szokásosnál hamarabb kiengedik a betegeket, így megnőtt az igény az utógondozásra, a sebkötözést, a varratok kiszedését is elvégzik. Tóth Anna elmondta, egyre nagyobb gondot jelent, hogy munkatársaiknak beszerekorozzék a védőmaszkot és a kézfertőtlenítőt.