Online bonyolította le soros havi ülését a székelyudvarhelyi önkormányzati testület

Fülöp-Székely Botond 2020. március 26., 18:34

Több költségvetés-módosítást hajtottak végre csütörtöki, online lebonyolított ülésükön a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők: a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében csoportosítottak át összegeket a város éves költségvetéséből.

Tanácsülés online. Pénzeket csoportosítottak át, hogy eszközöket vegyenek a városi kórháznak Fotó: Facebook/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Az internetes összeköttetéssel megtartott szakbizottsági ülés volt a főpróbája a csütörtöki, szintén interneten lebonyolított önkormányzati ülésnek. Az első értekezleten ugyan voltak technikai gondok, de ezeket sikerült kiszűrni, így csütörtökön problémamentesen tárgyalhattak az önkormányzati képviselők – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. Mint mondta,

a különleges helyzetre való tekintettel minden tanácsos név szerint kellett szavazzon az egyes napirendeknél, ha kérdést szerettek volna feltenni, akkor a tárgyalást nem zavarva, azt írásban jelezhették.

Az első határozattervezett Szarvas Zsuzsanna (EMNP)  képviselő lemondásának tudomásulvételéről szólt.

Küzdelem a járvánnyal

A székelyudvarhelyi önkormányzat 200 ezer lejes költségvetés-kiegészítést kapott Hargita Megye Tanácsától, amelyből a városi kórháznak vásárolhatnak eszközöket – olvasható az ülésről közölt kommünikében. A koronavírus megfékezéséhez szükséges eszközökről a kórház vezetőségével egyeztetett a hivatal. A képviselők mindegyike egyetértett a tervezettel. Gálfi Árpád polgármester hangsúlyozta, hogy Udvarhelyszéken is hasonló összefogásra van szükség, mint Gyergyószéken, ahol minden település a gyergyószentmiklósi kórháznak ajánlotta fel a megyei tanácstól kapott támogatást.

A képviselők mindemellett további 400 ezer lejt csoportosítottak át a helyi költségvetésben, amit a járvány elleni küzdelemre használnak fel. Az összeget egyébként a betervezett rendezvények költségvetésétől vonták el.

Fontos döntések

Sikaszóban is van erdőtulajdona Székelyudvarhelynek: a villanyhálózat bővítése érdekében több fát is ki kellett bélyegezni, az így nyert faanyagot értékesíteni fogja a hivatal.

A Cinege, a Csalóka és a Móricz Zsigmond utcákban is köztulajdonná minősítettek több területet: a helyszíneket infrastrukturális bővítéseket terveznek.

Lakópark épülhet a Templom utcában, hiszen a képviselők az ezzel kapcsolatos területrendezési tervet is jóváhagyták.

A különfélékben Benedek Árpád Csaba képviselő kérdésére elhangzott, hogy a szükségállapot és kijárási tilalom idején a kiszállító cégek csak este tíz óráig dolgozhatnak Székelyudvarhelyen. Arros Orsolya arra kérdezett rá, hogy a kialakult helyzet miatt terveznek-e elbocsájtásokat a hivatal alintézményeinél. Venczel Attila jegyző és a polgármester közösen hangsúlyozták, hogy ilyesmiről szó sincsen.

A jegyző kiemelte, hogy

továbbra is várják azon 65 évnél idősebb személyek jelentkezését, aki segítségre szorulnak.

Ezt az érintettek szomszédai is jelezhetik a 0744-420 918-as telefonszámon.