Koronavírusteszteket végeznek Csíkszeredában

Széchely István 2020. március 26., 17:05

Elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban, és elvégezték az első koronavírusteszteket csütörtökön a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – adta hírül a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A közleményben azt írják, hogy a vizsgálathoz szükséges gépet bérli a kórház, a vizsgálatokat végzők a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai, a teszteket pedig a kórház vásárolta meg. Kezdetben napi negyven tesztet lehet ebben a laborban elvégezni, és az első vizsgálatokat azok számára készítették, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával utaltak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára.

Az eredményeket a kórház ellenőriztetni fogja más laborban is.

„Ahogy sok minden más a kórházban, úgy ez a labor is összefogás eredménye. (...) A tesztek elvégzésének lehetősége segít a koronavírus-járvánnyal való megküzdésben” – idézi a közlemény Konrád Juditot, a megyei sürgősségi kórház vezetőjét.

A tesztelési procedúra jelenleg érvényesítés alatt áll, ha ez a folyamat megfelelőképpen zárul, akkor beindulhat a tesztelés azok számára, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja és akiket ezért utalnak be a csíkszeredai kórházba.