Drága lett a kijárás

Széchely István 2020. március 26., 16:44

A lakhelyi elkülönítésre, a kijárási tilalomra és a 65 évnél idősebbekre vonatkozó, katonai rendeletbe foglalt előírásokat is megszegték szerdán, illetve csütörtökön délelőtt Hargita megye több településén. A hatóságok 33 ezer lejes összértékben bírságolták meg a törvénysértőket.

Egyetlen nap alatt több tíz szabályszegőt bírságoltak meg a hatóságok Fotó: Haáz Vince

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal legfrissebb, csütörtöki közleménye szerint 29-re nőtt a karanténba helyezettek száma csütörtökre, tehát szerda óta négyen kerültek intézményes izolációba megyeszerte. Lakhelyi elkülönítésben 2109-en vannak, 84-gyel többen, mint egy nappal korábban, viszont 159-en már elhagyhatták otthonukat a kéthetes izolációs periódus lejártával. A megyeszerte kijelölt karanténközpontokban 358 hely áll a rendelkezésre.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság és a helyi rendőrségek szerdán 1878 lakhelyi izolációban lévő személynél ellenőrizte, hogy betartják-e az elkülönítésre vonatkozó előírásokat. A közleményből kiderül, hogy

szerdától csütörtökig sokan megszegték a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket, a rendőrség 22 alkalommal bírságolt ezért, 20 300 lej összértékben.

A csendőrség is tapasztalt kihágásokat: szerda reggeltől csütörtök reggelig

hét szabályszegőt bírságoltak meg Csíkszeredában, egyikük a 65 évnél idősebbek lakhelyelhagyására vonatkozó korlátozásokat szegte meg, a többiek a kijárási tilalom előírásait. Összesen 700 lej pénzbírságot kaptak.

Gyergyószentmiklóson az egyéni és családi vállalkozók, szabadfoglalkozásúak, illetve mezőgazdaságból élők lakhelyelhagyásának az igazolására vonatkozó rendelkezés elleni vétség miatt bírságolt a csendőrség két alkalommal, 2000 lej összértékben.

Csütörtök délelőtt, ugyancsak Gyergyószentmiklóson, a járőröző csendőrök két lakhelyi elkülönítés alatt álló személyt – egy férfit és egy nőt – bírságoltak meg egyenként 5000 lejre. A csendőrség munkatársai felvették a kapcsolatot a megyei népegészségügyi igazgatósággal, és

kiderült, hogy a férfi és a nő is engedélyt kapott arra, hogy orvoshoz menjen. Csakhogy ők boltban is jártak,

ráadásul a lakhelyükhöz és az orvosi rendelőhöz képest a településnek egy egészen más részében voltak, és saját felelősségre írt nyilatkozat sem volt náluk, ezért kapták a pénzbírságot – derül ki a közleményből. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal továbbra is nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy tartsák be a hatóságok javaslatait, és maradjanak otthon.