Fizetéscsökkentések várhatók az élvonalbeli labdarúgókluboknál – a Sepsi OSK-nál még kivárnak

Horváth Bálint Ottó 2020. március 26., 16:17

Egyre több hazai élvonalbeli labdarúgóklub tervezi, hogy csökkenti a játékosok fizetését a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet miatt. Az intézkedést nagyrészt az országban kihirdetett harminc napos szükségállapot lejártáig, azaz április közepéig vezették be. 

Vélhetően csak júniusban játszanak bajnoki mérkőzést a csapatok – ha egyáltalán folytatják az idényt Fotó: Gábos Albin

A két és fél hete tartó kényszerszünet és a bizonytalan bajnoki folytatás miatt a kluboknak kötelező meghozniuk ezeket a döntéseket, hiszen ebben a nehéz időszakban komoly bevételektől esnek el, többek között a televíziós közvetítésekből járó összegtől, ami nagyban befolyásolja a működésüket.

Elsőként az FCSB és a Viitorul vezetősége terjesztette elő, hogy

a sportolói tevékenység szüneteltetése következtében 50 százalékkal csökkentik a játékosok havi fizetését.

Amíg a fővárosi együttes ezt az intézkedést a krízis ideje alatt vezeti be, addig a tengerparti csapatnál a futballisták 2021 nyaráig írják alá az új szerződéseket.

Hasonló intézkedések vannak a Bukaresti Dinamónál és az Universitatea Craiovánál is, az oltyán klubnál azonban azt is számításba vették, hogy a költségcsökkentés érdekében újratárgyalják, vagy éppen felbontják egyes labdarúgók szerződését.

Másrészt, a Jászvásári Polinál nem a felére csökkentették, hanem

a szükségállapot idejére felfüggesztették a labdarúgók szerződését.

Ők így a múlt heti kormányrendelet szerint az országos átlagnak megfelelő bérösszeg 75 százalékát kapják meg, azaz legfeljebb 4 125 lejt.

Ezzel az intézkedéssel azonban nagyon sok labdarúgó nem ért egyet, főleg azok, akiknek több ezer eurós fizetésük van, hiszen így

jelentős pénzösszeg nélkül maradnak, és ha nem javul a helyzet, várhatóan hosszú pereskedés következik a játékosok és a klubok között.

Kevesebb fizetést fognak kapni a Sepsi OSK játékosai is

Utánajártunk, hogy ezen a téren mi a helyzet a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-nál. Hadnagy Attila ügyvezető igazgató megkeresésünkre elmondta, egyelőre nem döntöttek a fizetésekről, de valószínű, hogy a jövő héten megteszik a szükséges lépéseket.

„Amennyiben nem folytatódik a bajnokság és a klubnak nem lesz bevétele, nyilvánvaló, hogy nem tudjuk kifizetni a teljes béreket, és a játékosok kevesebbet fognak kapni.

Ebben az esetben valahogy meg kell egyeznünk a labdarúgók fizetésének csökkenését illetően, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen összeget kapnak majd.

A klubunk eddig napirenden volt a fizetésekkel és a prémiumokkal, de ezt a helyzetet mindannyiuknak meg kell érteniük, és úgy vélem, ebből a szempontból nem lesz gond”. A háromszéki klubvezető hozzátette, remélik azonban, hogy csak rövid ideig kell lecsökkenteni a játékosok fizetését, és a közeljövőben elmúlik ez a krízis.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) legoptimistább tervei szerint amennyiben a szükségállapot lejártával (ha ezt nem hosszabbítják meg), tehát április 15-én a csapatok újrakezdenék az edzéseket, lehetőség lenne arra, hogy

május közepén folytatódjon az 1. ligás bajnokság, ugyanakkor a júniusi folytatást is számításba vették, ekkor azonban rohamosabb tempóban fejeződne be az idény.

Hadnagy Attila szerint viszont nagyon kevés az esély arra, hogy a jövő hónapban elkezdjék a felkészülést, és vélhetően június előtt nem rendeznek bajnoki mérkőzéseket. Közölte, nagy a valószínűsége, hogy „összecsapják” az idény végét, de fennáll a veszélye annak is, hogy berekesztik a bajnokságot, és majd júliusban elkezdődik az új szezon.