Zajlik a kifizetés, érkeznek a mezőgazdasági gépek

Bíró Blanka 2020. március 27., 12:49

A következő időszakban a beszállítók lehetőségeikhez mérten minden gazdához eljuttatják a Pro Economica Alapítványnál megpályázott, a magyar kormány támogatásával megvásárolt mezőgazdasági gépeket.

Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Kovászna Megye Tanácsa tájékoztatása szerint a Pro Economica Alapítvány a járványhelyzet ellenére is folytatja a munkát, a biztonsági előírásoknak eleget téve. A székelyföldi kis összegű mezőgazdasági támogatási program keretében március 31-éig szeretnék befejezni a támogatások kifizetését.

Székelyföldről több mint ötezren vettek részt az elmúlt évben a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában kiírt projektben. Ezen belül Háromszéken a pályázatok száma meghaladta az 1200-at, ebből több mint 1100-at bíráltak el pozitívan.

Erdővidékről a legtöbb pályázat Nagybacon községből érkezett, szám szerint 93. A gazdák egy része már megkapta és használatba is vette a mezőgazdasági gépeket: traktort, trágyaszórót, frontkaszát, forgóboronát, legelőpucolót, körkaszát, rotakapát, körbálázót, körbálafóliázó-gépet vagy gyümölcspermetezőt

– emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette, ünnepélyes átadást terveztek, de ez a járvány miatt elmarad, a gazdáknak pedig a tavasz beköszöntével szükségük van a gépekre. A megyei önkormányzat elnöke kéri azon gazdák türelmét és megértését, akik még nem kapták meg a gépeket. A cégek az elkövetkező időszakban igyekeznek mindenkihez eljuttatni a megpályázott eszközöket. A nagybaconi gazdák, a megpályázott gépeket Nagy István falugazdásztól vehetik át, aki a pályázat kapcsán elmondta, „történelmi pillanat volt számunkra ezt a pályázat, hiszen annak idején, a négyéves magyar időben, 1940 és 1944 között volt még a magyar állam részéről hasonló székelyföldi gazdatámogatásra példa.”

A Pro Economica Alapítvány munkaközössége felhívja azon pályázók figyelmét, akik értesítést kaptak a hiánypótlásról, hogy a lehető legrövidebb időn belül töltsék fel a proeconomicaalapitvany.ro oldalra a kért iratokat a kifizetési kérelmek véglegesítése érdekében. Figyeljenek arra, hogy a lejben igényelt támogatás esetén, a jelenlegi HUF–RON valutaváltási árfolyam miatt jelentős árfolyamveszteségből adódó különbözet alakulhat ki. Kérnek minden gazdát, vállalkozót és partnert, hogy tartsák tiszteletben a hatóságok előírásait, a kommunikációt és az ügyintézést ebben az időszakban lehetőség szerint korlátozzák az online felületekre.