Változik az autóbuszok menetrendje Marosvásárhelyen

Simon Virág 2020. március 26., 15:28

Megváltoztatták a tömegközlekedési járművek megszokott menetrendjét Marosvásárhelyen, ez pedig felháborodást okozott a lakosság körében. 

Bár csökkent az utasok száma, így is nagyon sokan használják a tömegközlekedést Marosvásárhelyen Fotó: Haáz Vince

A kijárási tilalom ellenére is több mint háromezren veszik igénybe naponta a tömegközlekedést Marosvásárhelyen. Legtöbben munkába igyekeznek, sokan az egészségügyben dolgoznak.

A helyi sürgősségi esetek bizottságának döntése alapján csütörtöktől jelentősen lecsökken az autóbuszjáratok száma. Az első közlemény értelmében a járatok csak naponta 5–8.30, 10.30–16, 21–23 óra között közlekedhettek. Ezekben az időszakokban egyes jártok csak egy órában egyszer, mások 30–40 perceként indultak volna a végállomásokról. A felháborodott visszajelzések alapján ezen a programon változtattak. Mint kiderült sokaknak, akik az egészségügyben dolgoznak, 19 óráig kitolódik a munkaidejük, vagy addig az időpontig kell beérjenek dolgozni. Az eredeti elképzelés szerint így nem tudtak volna autóbusszal közlekedni.

Az új program alapján hétköznapokon az Egyesülés negyedbe szállító 10-es autóbusz, a Vegyipari kombinát és Tudor lakótelep között közlekedő 17-es, valamint a vegyipari kombinát és nagykórház között közlekedő 18-as, és a Tudor negyed és a nagykórház között utasokat szállító 20-as 16 és 21 óra között is közlekedik. A buszjáratok programja megtalálható a transportlocal.ro oldalon.

A helyi sürgősségi bizottság döntése alapján csütörtöktől a taxisok csak egyetlen egy személyt szállíthatnak. Kivételt jelent, ha egy felnőtt kisgyerekkel utazik, idős vagy fogyatékos személyt kísér. Ezen rendeletet szigorúan ellenőrizni fogják a hatóságok.