Tófalvi Éva: nehezen áll helyre majd a sportélet

Dobos László 2020. március 26., 12:02

Hargitafürdői otthonában, elszigetelten követi a világjárvány kapcsán zajló eseményeket Tófalvi Éva sílövő, aki hat téli olimpián vett rész. Minden idők legjobb romániai biatlonistája szerint jó döntés volt a nyári olimpia elhalasztása, de a sportvilágnak idő kell, amíg visszatér a rendes kerékvágásba.

Tófalvi Éva hat olimpián szerepelt Fotó: Gecse Noémi

Tófalvi nem érti, miért vártak eddig az olimpia elhalasztásával, hiszen már több hete világjárvánnyá nyilvánították a koronavírust, és a sportolók nagy része nem tudott normálisan edzeni, készülni. „Nem lett volna fair-play azokkal szemben, akik nem tudtak edzeni, és azokkal sem, akik még nem szerezték meg a kvalifikációt. Arról nem is beszélve, hogy az olimpián dolgozó személyzet és az oda utazó sok néző mekkora veszélynek lett volna kitéve.

Nagy üzlet az olimpia, azt tudjuk, de szerintem most a sportolók, az emberek érdekeit kellett előtérbe tenni. És ott vannak azok a sportolók, akiknek életükben ez lett volna az utolsó lehetőség részt venni egy olimpián. Most újra kell tervezni mindent, újra kezdeni a felkészülést. Sajnos sokan lesznek olyanok, akik jövőre már nem tudnak ott lenni Tokióban.”

Fotó: Gecse Noémi

Tófalvi szerint mindenkit megvisel mentálisan a bezártság, a kijárási tilalom, nehéz lesz feldolgozni ezt a kihagyást:

El sem tudom képzelni, mi járhat azoknak a sportolóknak a fejében, akik meg voltak szokva a napi többórás edzéssel, és mindennel egyből le kellett állni”.

A korábbi világkupa-futamgyőztes sportoló szerint az amúgy is válsághelyzetben lévő romániai sportéletnek ez még egy pofon, egy térdre kényszerítés, amiből nagyon nehéz lesz felállni.

Már érkeznek a hírek, hogy fizetésképtelenné válnak egyes a klubok. Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a vége.

Tófalvi Éva elmondta, hogy Hargitafürdőn ideális a tél, 25 centiméteres a hó, és mínusz fokok vannak. „Egész télen nem volt szükség a bakancsra, most előszedtük. Naponta kijárok az erdőbe a kutyámat sétáltatni, a többi időt bent a házban, elszigetelten töltöm, pedig most igazán lehetne sízni” – fogalmazott.

{K2}

{K1}