Két éve Maros KK nélkül, azóta nem sikerült újraéleszteni

Horváth Bálint Ottó 2020. március 26., 10:55

Napra pontosan két éve, hogy megszűnt a marosvásárhelyi sport közkedvelt és kiemelkedő férfi kosárlabdacsapata, a Maros KK. Azóta hiába voltak próbálkozások a sportág újraélesztésére a városban, ezek kudarcot vallottak.

Maros KK–Temesvári Timba mérkőzés 2018. március 21-én, ez volt a marosvásárhelyi csapat utolsó jelenése haza pályán Fotó: Haáz Vince

Az elmúlt évtizedben a nagy népszerűségnek örvendett együttes meghatározó szerepet játszott a város sportéletében. A Maros KK örök másodikként vonult be a hazai kosárlabdázás történelmébe, hiszen a belföldi sorozatokban három bajnoki és két kupadöntőt játszott, de ezeket mind elveszítette. 

A Maros KK három alkalommal is a bajnoki trófeáért küzdött a Nemzeti Ligában: 2013-ban és 2015-ben az azóta szintén felbomlott, rekordbajnok Asesoft Ploiești-tel csapott össze a döntőben, 2016-ban pedig a Nagyváradi VSK-val. Utóbbi párharcban a mindent eldöntő ötödik összecsapáson, idegenben maradt alul.

A Román Kupában még ennél is közelebb álltak a diadalhoz a Tigrisek: 2015-ben nyert helyzetből buktak el a Temesvári KK ellen, 2017-ben pedig az emlékezetes, sokat vitatott döntőben az utolsó másodpercekben kaptak ki a Kolozsvári U-BT-től.

A klubnál időközben megjelentek az anyagi problémák, ezzel együtt pedig az eredmények is elmaradtak a várakozásoktól, és a csapatnak már nem sikerült megtartania helyét a legjobbak között. Az évek során felhalmozódott adósságok, illetve a támogatások megvonása elkerülhetetlenül az összeomláshoz vezettek.

Ez végül 2018. március 26-án következett be, amikor a súlyos anyagi problémák ellehetetlenítették a folytatást, így a Maros KK szezon közben, a bajnokság alapszakaszának lejártával kénytelen volt visszavonulni.

Ezzel lezárult egy újabb fejezet a marosvásárhelyi kosárlabdázás történelmében. A folytatásra viszont nem kellett sokat várni, a következő szezonban ugyanis a Városi Sportklub színeiben egy új kosárlabdacsapat indult, amely lényegében a felbomlott Maros KK-ra alapult.

A megváltozott bajnoki rendszerben a VSK újonnan megalakult klubként csak a Nemzeti Liga harmadik értékcsoportjában kapott helyet, ahol azonban hozta a tőle elvárt színvonalat, igaz, nem volt különösebben nehéz dolga a mezőnyben, és végül az alsóházi rájátszásban a 11. helyet szerezte meg.

A csapatot azonban ezúttal sem kímélték az anyagi gondok, amelyek már a szezon közben megjelentek, így a jelenlegi bajnoki idényre hiába voltak komoly céljai a VSK-nak, a bizonytalan helyzet miatt nem vállalta az indulást. Az utóbbi két évben tehát Marosvásárhely felnőtt szinten másodszor maradt csapat nélkül a hazai kosárlabda mezőnyében.

A klub jelenleg az ifjúságiakkal a másodosztálynak számító 1. Ligában érdekelt, de ott is csak tengődik, valódi célkitűzés nélkül.

Mindent egybevéve az, hogy mikor lesz újra Marosvásárhelynek olyan kosárlabdacsapata, amely ismét dicsőséget szerez a városnak és a Dzsungel szurkolóinak, egyelőre a nagyon távoli jövő titka marad.