Hajléktalanellátás a koronavírus-járvány idején a székelyföldi városokban

Antal Erika 2020. március 29., 12:26

A rendkívüli állapotra való tekintettel, a koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében az önkormányzatok nagyobb figyelmet fordítanak a településeiken élő hajléktalanokra.

A csíkszeredai hajléktalanszálló. Jó ideig nem hagyhatják el szállásukat a hajléktalanok. Archív Fotó: Gecse Noémi

Marosvásárhelyen 54 személy él az önkormányzat által működtetett hajléktalanszálláson, ahonnan naponta egy-egy órára kimehetnek, sétálhatnak, de 13 órára vissza kell térniük – válaszolta érdeklődésünkre Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője. Hogy a szállón kívül hányan élnek még az utcákon hajléktalanként, arról a hivatalnak nincs tudomása.

Követik a mozgásukat

A csíkszeredai hajléktalanok sem hagyhatják el szállásukat hosszú időre – tudtuk meg Füleki Zoltán alpolgármestertől, aki azt is elmondta, néhány hete senki nem mehet el napokra az önkormányzat által fenntartott szállásról, így próbálják követni, hogy kikkel érintkeztek a lakók. A szociális konyhán keresztül napi ellátásban is részesülnek, a szálláson pedig mosási és tisztálkodási lehetőségük van, akárcsak a marosvásárhelyieknek.

A csíkszeredai önkormányzat ugyanakkor a rendőrség segítségével próbálja rávenni azokat, akik eddig nem voltak hajlandók beköltözni a hajléktalanszállásra, hogy most tegyék meg, ugyanis nincs más választásuk, az utcán nem tartózkodhatnak.

„Eddig senkit nem kényszeríthettünk, szabad akaratából választhatta bárki, hogy az utcán él vagy bemegy a szállásra és tiszteletben tartja az ottani szabályokat. De most változott a helyzet, ezért a rendőrséggel közösen gyűjtjük be és visszük a szállásra a rászorulókat” – ecsetelte az alpolgármester. Azok érdekében, akik az utcán csellengenek, de nem csíkszeredai illetőségűek, kapcsolatba lépnek az illetékes önkormányzatokkal, hogy gondoskodhassanak a hazaszállításukról.

A körülmények megfelelőek

Székelyudvarhelyen tíz személy tartózkodik a hajléktalanszállón – tájékoztatott Farkas Réka, a Híd az Égen Egyesület munkatársa. Mint elmondta,

a gondnokok 24 órás szolgálatot teljesítenek, senkit nem engednek ki a szállásról. Az ott lakók étkezhetnek, tisztálkodhatnak és moshatnak is, a körülmények erre adottak.

Gyergyószentmiklóson jelenleg 28 személy tartózkodik a hajléktalanszállón, mindannyiuknak elmagyarázták, hogy miért nem szabad kimenniük az utcára, milyen célt szolgálnak a szigorú intézkedések. A kaput bezárták, azon senki se ki, se be nem mehet – tájékoztatott Jeszenszky Teréz, az Ora International Egyesület igazgatója. Hozzátette, állandó felügyeletet működtetnek, ugyanakkor egy szakácsnő és egy szociális munkás gondoskodik az ott élők rendszeres ellátásáról.