A szükségállapot idején akkor sincs baj, ha valaki nem az igazolványában szereplő címen lakik

Korpos Attila , Simon Virág 2020. március 26., 10:09

A nappali időszakra is kiterjesztett kijárási tilalom több lényeges kérdést is felvetett a lakosság körében. Az első nyomtatványok még nem tértek ki a más lakóhellyel rendelkező lakosokra, a kiegészített változatban viszont már szerepel megoldás a problémára.

Minden lejárt hivatalos irat érvényes marad, amíg a szükségállapot tart Fotó: Székelyhon

„A törvény értelmében a lakosok kötelesek bejelenteni az igazoltató hatóságoknak, hogy jelenleg hol laknak” – szögezte le Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere. Hangsúlyozta, ez azokban az esetekben fordulhat elő, ha például több ingatlannal is rendelkezik az illető, de épp nem a személyazonossági igazolványban szereplő lakhelyen él. Ezt a saját kézzel írt nyomtatvány esetében és a hivatalos dokumentumban is fel kell tüntetni.

A munkaadók által kitöltött nyomtatványokban is annak a lakhelynek kell szerepelnie, ahol az alkalmazott jelenleg lakik. Ezt fogják figyelembe venni a hatóságok, ezért is fontos a pontosítás

– emelte ki az alpolgármester. Mivel a szükségállapot idején nincs ügyfélfogadás a városházán, ideiglenes személyazonossági igazolványt nem bocsátanak ki, így a dokumentumban szereplő lakhelyet sem lehet megváltoztatni. „A dokumentumok érvényességének automatikus meghosszabbodását már korábban bejelentették, emiatt nem kell aggódni. A szükségállapot lejárta után kilencven nap áll majd rendelkezésre azok megújítására.”

Megjegyezte: a belügyminiszter bejelentése alapján elektronikus eszközön (például mobiltelefonon) is be lehet mutatni az adott dokumentumokat. A rendőrség és a csendőrség mellett a katonaság is be fog kapcsolódni az ellenőrzésekbe, ennek kapcsán óvatosságra intett az alpolgármester:

Figyelmeztetünk mindenkit, hogy magasak a büntetések. Nem javasoljuk senkinek a személyes nyilatkozat vagy a munkahelyről kiállított dokumentum nélküli lakhelyelhagyást.

Háromszéken már most nagyon sokan szeretnék kicseréltetni a személyi igazolványukat, hogy abban az a cím szerepeljen, ahol jelenleg laknak, ugyanis attól tartanak, hogy a részleges kijárási tilalom idején igazoltató rendfenntartók megbírságolhatják őket. Oláh-Badi Csaba, a Kovászna megyei személynyilvántartó iroda vezetője portálunknak elmondta, annak érdekében, hogy elkerüljék a torlódást, a helyi személynyilvántartó hivataloknál a szükségállapot ideje alatt új személyi igazolványt csak indokolt esetben – elvesztés, lopás vagy rongálódás esetén – állítanak ki. Ebben az időszakban, vagyis

a szükségállapot ideje alatt nem fogadnak el kérést arra vonatkozóan, hogy ideiglenes lakhelyet vezessenek be a személyi igazolványokba.

Oláh-Badi Csaba hangsúlyozta, valós lakhelyét mindenki feltüntetheti a kijáráshoz szükséges, saját felelősségre megírt nyilatkozatban. A több helyről letölthető űrlapon egyébként az is szerepel, hogy nyilatkozni lehet és kell arról, ha valaki nem az igazolványában szereplő címen lakik.

A székelyudvarhelyi személynyilvántartó irodát nem tudták lerohanni a lakosok a személyi igazolványuk cseréje miatt, ugyanis múlt hét vége óta szünetel az ügyfélfogadás. Kérdésünkre ők is megerősítették: a hivatalos típusnyomtatványban szerepel a más tartózkodási hellyel rendelkező lakosok számára egy kitöltetlen rész, ahova be kell írni a jelenlegi lakhely postai címét. Az igazoltató hatóság ezt fogja figyelembe venni az ellenőrzések során. Közösségi oldalukon online segítséget is nyújtanak a kijárási tilalom nyomtatványainak kitöltéséhez.

A gyergyószentmiklósi személynyilvántartóval nem sikerült felvennünk a kapcsolatot. A város polgármesteri hivatalának internetes felületén folyamatosan frissítik a koronavírussal kapcsolatos, lakosságot érintő intézkedéseket. Ezekben a bejegyzésekben a fentebb említett eltérő tartózkodási hely kitöltése mellett kiemelik a lakóhely elhagyásának pontos (idő, helyszín és ok) meghatározását is, továbbá az elektronikus formában elfogadott nyilatkozat lehetőségére is felhívják a figyelmet.

Maros megyei helyzet

Maros megyében hétfőn és kedden többen érdeklődtek, hogy mit kell tenniük, ha nem azon a címen laknak, amely a személyi igazolványukban szerepel. Mint Codruța Sava, a megyei személynyilvántartó igazgatója a Székelyhonnak elmondta, elsősorban telefonon érdeklődtek, de személyesen is betértek a nyilvántartóhoz.

Fotó: Haáz Vince

„Elmondtuk nekik, hogy bár a törvény értelmében kötelesek lettek volna a lakhely megváltoztatása utáni 15 napon belül személyi igazolványt cseréltetni vagy jelenteni, hogy ideiglenes lakhelyük van, ezt a mulasztást nem most, a szükségállapot idején kell pótolniuk. Azt javasoltuk nekik, kérjenek online időpontot, hogy intézzék a mulasztásokat, de inkább maradjanak otthon, és majd a járvány után csináltassanak új személyit, jelentsék az ideiglenes lakcímet.”

Sava emlékeztetett, hogy

minden lejárt hivatalos irat érvényes marad, amíg a szükségállapot tart.

Mi több, a kijáráshoz szükséges, saját felelősségre kitöltött nyilatkozatban fel kell tüntetni a személyiben szereplő lakcímet, de ha van, akkor a tulajdonképpeni lakhelyet is (locuind de fapt), így nem kell aggódniuk azoknak, akik nem a személyiben szereplő címen laknak.