Belügyminiszteri pontosítás: nem kell igazolás a kutyasétáltatáshoz és a lakhely körüli sportoláshoz

Székelyhon 2020. március 25., 23:40

Nem kell saját felelősségre kitöltött nyilatkozat a kutyasétáltatáshoz, illetve a lakhely körüli sportoláshoz – pontosított Marcel Vela belügyminiszter a szerdán életbe lépett új katonai rendelet kapcsán.

A kutyasétáltatás és a lakóhely körüli testmozgás az egyetlen kivétel a kötelező nyilatkozat felmutatása alól. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az Agerpres beszámolója szerint Marcel Vela belügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy

nincs szükségük nyilatkozatra azoknak, akik lakhelyük környékén sétáltatják háziállataikat vagy egyénileg sportolnak, mivel az igazoltatást végző rendőr a személyi igazolvány alapján tudja majd, hogy hol van a lakhelyük.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, a katonai rendelet értelmében kijáráskor fel kell mutatni a munkahelyi igazolást vagy egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nevet, a kijárás okát, a dátumot és az aláírást. Az iratokat be lehet mutatni telefonon is. Azoknak is fel kell mutatniuk a saját felelősségre írt nyilatkozatot, akik a közeli kisboltba mennek vásárolni. Nem mentesek ez alól a 11–13 óra között bevásárolni, patikába igyekvő 65 évnél idősebb nyugdíjasok sem.

A rendelet értelmében minden egyes kijáráskor naprakész nyilatkozattal vagy munkahelyi igazolással kell rendelkezzenek azok, akik az utcán tartózkodnak.