Jövőre készülhet el a felcsíki ivóvíz- és csatornahálózat-építés

Kovács Attila 2020. március 26., 09:00

Költségnövelés nélkül kell igazodni az emelkedő árakhoz a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás (ADI) településeit érintő ivóvíz- és csatornahálózat építésekor, ezért a tervek módosítására volt szükség. A beruházás még nem kezdődött el, de jövőben be kell fejezni.

A víz- és szennyvízhálózatot kell elkészíteni a beruházás során több településen is. Kitolt határidő. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A vártnál jobban elhúzódott a Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály községeket tömörítő egyesület által kezdeményezett beruházás előkészítése, amelynek finanszírozási szerződését közel három éve írták alá, miután eredményesen pályáztak az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) biztosította támogatásért. A szerződés értéke meghaladja a 16 millió lejt, ez több településrészen biztosítaná a hiányzó szennyvíz-, illetve ivóvízhálózatok építését, bővítését.

A műszaki tervek 2018 őszén készültek el, a finanszírozási szerződésben megállapított határidő pedig 2020 májusa volt – a munkálatok viszont még nem kezdődtek el.

Nem kell többet fizetni

Az építőiparban alkalmazott anyagárak és költségek azóta jelentősen emelkedtek, ez viszont nem jár a beruházási költségek növekedésével – avatott be a részletekbe Szentes Antal projektfelelős, aki azt is közölte, hogy

a kivitelezés határidejét már korábban kitolták jövő év augusztusáig.

„Egyeztetünk a tervezőkkel, illetve a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, és megpróbáljuk a kiviteli terveket módosítani” – ismertette, hozzátéve, hogy

a cél a költségek átcsoportosítása, hogy a beruházás ára ne növekedjen.

Mint megjegyezte, a finanszírozáshoz hozzá lehetne tenni nem elszámolható költségeket a községek részéről, de jelenleg ehhez nincsenek források. Ezért például olyan utcákban, ahol csak néhány ház van, és nagyobb kapacitású szivattyú volt tervezve, kisebb kapacitásúakkal helyettesítik. Ha a javaslatokat a finanszírozó elfogadja, a tervmódosítás után új közbeszerzési dokumentáció készül, és ismét meghirdetik a licitet.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapotra való tekintettel most annak a lehetőségét is keresik, hogy a befejezési határidőt 2021 végéig tolják ki, mivel a kivitelezésre legalább 12-14 hónap szükséges

– tudtuk meg. 2019 őszétől egyébként négy alkalommal hirdettek meg közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, első két alkalommal volt ajánlattevő, de formailag nem volt rendben a kiírás, a legutóbbi esetben pedig nem volt jelentkező.

Több települést érint

A projekt legnagyobb haszonélvezője Csíkszentmihály, ahol egy falurészen, illetve Ajnádon és Lóvészen 7115 méter ivóvíz- és 6106 méter szennyvízvezeték kerül a földbe, tűzcsapokat létesítenek, illetve három víztartályt is felszerelnek.

Csíkcsicsó, területén elsősorban Oltfaluban és Csaracsóban kell kiépíteni a víz- és szennyvízhálózatot, de Csicsóban is fektetnek le vezetékeket – a községben összesen 9650 méter vízvezeték és 7461 méter csatornahálózat készül.

Madéfalván szivattyúházakat korszerűsítenek, tűzcsapokat létesítenek, a szennyvíztisztítóhoz áramfejlesztőt és villámhárítót szerelnek, a két hálózatot elvezetik a helyi menedékházhoz – itt 3650 méter víz- és 3359 méter csatornavezetéket fektetnek le. Csíkrákoson tűzcsapokat és tisztítóaknákat üzemelnek be, míg A településeken több szivattyúállomást is telepítenek.