Omladozott, ezért elbontják az egykori állatszaporító központ épületét Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2020. április 04., 12:05

Veszélyessé vált, ezért lebontják Székelyudvarhelyen az egykori állatszaporító központ épületét. A területtel egyelőre nincs konkrét terve a városvezetésnek, elsődleges az omladozó épület eltüntetése.

A bontás egy részét kézzel végzik, mert újrahasznosítják az építőanyagokat Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Még tavaly novemberben bólintott rá Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete az egykori úgynevezett „ondózóközpont” épületének elbontására: a munkára közbeszerzést írt ki a polgármesteri hivatal, a nyertes szakcég múlt héten fogott hozzá a bontáshoz.

Az ingatlan falait azonban nem gépekkel döntik le, a bontás jelentős része kézi munkával történik: akárcsak a régi Homoród utcai híd esetében, az elbontott anyagot ezúttal is újrahasznosítják.

A bontott cserép és tégla egy részét a szemközti Kipi-Kopi Napközi Otthon igényelte, mint ahogyan a bontásból származó faanyagot is, amelyet tüzelésre használnak majd – tudtuk meg a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályától. Hozzátették: a bontásból származó építkezési anyagból az épület szomszédságában lévő bethlenfalvi kultúrotthon is részesül.

Egyelőre azonban a városvezetésnek nincs arra vonatkozó terve, hogy mit kezdenek majd az így megüresített telekkel.

Az elsődleges szándék most az életveszélyes állapotú épület elbontása, így elkerülve az esetleges baleseteket, valamint az óvoda és a templom környezetének szebbé tétele

– közölte kérdésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Egy kis történelem

A volt állatszaporító központ épülete 340 négyzetméteres telken fekszik. Az épületet valamikor 1950 és 1955 között építették, fennállásának első öt évében szarvasmarhák és juhok szaporítási központjaként működött. „1960 és 2009 között a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítési központjaként használták” – tudtuk meg a sajtóosztálytól. A tevékenységet több mint tíz éve teljesen felfüggesztették, az elmúlt tizenegy évben az épület üresen állt. A város 2009-ben vásárolta meg. A több mint hetvenéves ingatlanon építése óta nem végeztek jelentősebb tatarozást, nemcsak a falai, hanem a tetőzete is omladozott, megmenteni már nem lehetett, és mivel veszélyessé is vált, indokolt volt az elbontása.