Drámai helyzet a háromszéki turizmusban: az április foglalások lenullázódtak, a nyári szezon bizonytalan

Bíró Blanka 2020. március 25., 18:42

Háromszéken az év elején még a rendszerváltás utáni legmagasabb turistaforgalomra számítottak, ám a járvány miatt a helyzet egyik napról a másikra drámaivá vált, fejtette ki Grüman Róbert Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Turisták Székelyföldön. Mikor lesz ez újra megszokott látvány? Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Grüman elmondása szerint a Kovászna Megye Turizmusáért egyesület munkatársai előzetes felmérést készítettek a koronavírus hatásáról a turizmus területén. Ebben az évben nagy turistaforgalomra számítottak, hiszen januárban és februárban a Háromszékre látogatók száma 30 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában.

A járvány miatt kialakult válsághelyzet napról napra új kihívások elé állította a turizmusban tevékenykedőket, majd teljes leállás következett.

Ezt leginkább a szállodaipar, a vendéglátás és a rendezvényszervezés szenvedi meg. A helyzet egyik pillanatról a másikra vált drámaivá, a megyebeli foglalások gyakorlatilag áprilisra lenullázódtak, a nyári szezon teljesen bizonytalan.

A forgalomkiesés miatt egyik napról a másikra rengeteg ember veszítheti el a munkáját, családok megélhetése került ezáltal veszélybe

– fogalmazott az alelnök. Hangsúlyozta, az RMDSZ turizmus megsegítésére vonatkozó előterjesztéseit a megyei önkormányzat is szorgalmazza.

A turisztikai vállalkozások megsegítése a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor összefogásával valósulhat meg. A járvány után a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület idegenforgalmi népszerűsítő kampányt fog kezdeményezni, ezáltal is hozzájárulva a belföldi turistaforgalom fellendítéséhez.

Mivel a koronavírus járvány miatt az ágazat gyakorlatilag „térdre kényszerült”, és a hatályban levő szükségállapot miatt a Visit Covasna Gálát elhalasztották.

A gálát március 26-ra tervezték, díjazták volna a a turizmus területén dolgozó szakembereket, vendéglátóipari egységeket, szálláshelyeket, rendezvényeket. Huszonnégy kategóriában lehetett online szavazni, összesen 5280 szavazat érkezett be, eredmény a zsűri értékelését követően születik. A gála új időpontjáról a későbbiekben döntenek a szervezők.