Újból módosítják az olimpiai kéziselejtezők időpontját

Orbán Zsolt 2020. március 25., 17:21

A NOB keddi bejelentése nyomán a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) ismét elhalasztotta a magyar és a román női válogatottat is érintő olimpiai kvalifikációs tornákat. Időközben az EHF-nél is döntöttek az európai kupasorozatok folytatásáról.

A gyenge vb-szereplés után a magyar válogatott újabb esélyt kapott, hogy kijusson Tokióba Fotó: Magyar női kézilabda-válogatott/Facebook

A selejtezőket eredetileg a március 20–22. közötti napokra írták ki, de a világjárvány miatt az IHF a júniusi hónapot jelölte meg új, lehetséges időpontként. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság meghozta a nagy döntést, miszerint idén nem rendezik meg a tokiói játékokat, a baseli székhelyű sportszervezetnél is újraterveztek.

{A}

{K1}

Igaz, az illetékesek egyelőre nem döntöttek a selejtezőtornák új dátumáról, mindössze azt közölték, hogy ezeket nem júniusban rendezik meg.

Az új fejlemények fényében az IHF úgy határozotott, elhalasztja a tokiói olimpia kézilabdatornáinak júniusra ütemezett selejtezőit. A módosított időpontot később közöljük”

– olvasható a nemzetközi szövetség honlapján.

A közlemény szerint az IHF teljes mértékben támogatja az olimpia elhalasztását, mivel a sportolók, a hivatalos személyek, a szurkolók, és az olimpia megrendezésében szerepet vállaló valamennyi ember egészségét mindennél fontosabbnak tartja.

Az ötkarikás kéziselejtezőkben Magyarország és Románia női válogatottja is érdekelt. A magyar lányok a Győri ETO otthonában harcolhatják ki a kijutást Oroszország, Szerbia, illetve Kazahsztán csapatával szemben. A román együttes Podgoricában találkozik majd a házigazda montenegróiakkal, valamint Norvégia és Thaiföld legjobbjaival.

A férfiaknál a magyar és a román válogatottnak sincs már esélye kijutni az olimpiára. Mindkét tornán 12 csapat szerepelhet, a nőknél eddig Japán, Franciaország, Brazília, Dél-Korea, Angola és Hollandia, a férfiaknál pedig Japán, Dánia, Argentína, Bahrein, Spanyolország és Egyiptom válogatottjának részvétele biztos. Hozzájuk csatlakoznak a három-három selejtezőcsoport első és második helyezettjei.

Tavaszi kényszerszünet az európai kupákban

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) időközben arról döntött, hogy a világszintű koronavírus-helyzet miatt leghamarabb júniusban folytatódhatnak az európai kupasorozatok. Egy lehetséges forgatókönyv szerint a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjét szeptember 5–6-án tartanák, míg a férfi BL kölni Final 4-ját augusztus 22–23-án rendeznék.