Sakkolimpia is csak jövőre

Dobos László 2020. március 25., 14:35

Bár úgy tűnik, a sakkozókat érinti legkevésbé a koronavírus-járvány, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) mégis bejelentette, hogy elhalasztja a Moszkvában augusztus 5–17. közöttre tervezett 44. sakkolimpiát.

Bíró Sándor szerint a sakkozók vannak a legjobb helyzetben

A világszervezet azt követően jelezte a halasztást, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elhalasztotta a tokiói nyári olimpiát. A FIDE nem tagja a NOB-nak, de jelezte, hogy a sakkolimpiát is 2021 nyarán rendezi meg.

Bíró Sándor nemzetközi sakkmestertől megtudtuk, hogy az 1920-as évektől zajló sakkolimpiákra kétévente kerül sor. „Óriási esemény a sakkolimpia, több ezer embert mozgat meg, hiszen a részt vevő országok száma meghaladja a 150-et, a hattagú női és hattagú férfi csapatok mellett edzők és a kísérő személyzet is elutazik majd Moszkvába. Egyébként ezekben a sportvilág számára válságos időkben

a sakkozók vannak a legjobb helyzetben – fekvőtámaszok és más, szobában végezhető tornagyakorlatok között el tudnak mélyedni a feladványokban, és részt vehetnek az internetes sakkversenyeken.”

Bírótól megtudtuk, hogy a döntés oka természetesen a koronavírus-járvány, amely lehetetlenné teszi, hogy a világ legjobb sakkozói találkozzanak idén augusztus elején Moszkvában, illetve a legjobb fogyatékos sakkozók Hanti-Manszijszkban.

A sakkolimpiák 1927 óta tartó történetében Magyarország a legsikeresebb országok között van. A magyar férfi csapat három arany-, hét ezüst- és két bronzérmet nyert, ezzel minden idők sakkolimpiai eredményességi listáján a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Oroszország mögött a negyedik helyen áll.

A magyar női csapat két arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szerezett eddig, a sakkolimpiai örökranglista ötödik helyén áll, a Szovjetunió, Kína, Grúzia és Oroszország mögött. Románia egyszer sem nyert sakkolimpiát, viszont az 1926-os (nem hivatalos) első, Budapesten rendezett sakkolimpián bronzérmes lett, a román női csapat pedig többször volt ezüst- és bronzérmes.