Szezonösszegző: minden síversenyen székely dobogós

Dobos László 2020. március 25., 13:35

A romániai sísport-utánpótlásban tapasztalható mostoha körülmények és a kevés hó ellenére mindhárom alpesi sível foglalkozó székelyföldi sportiskolánál jónak ítélik az elért eredményeket.

Hámos Roxána nemzetközi versenyen, magyar színekben Fotó: Hámos család

Utánanéztünk, és elkönyvelhető, hogy a 2019–20-as idényben nem volt egyetlen olyan országos szintű alpesisí-verseny sem Romániában, ahol valamelyik korosztályban ne ért volna el legalább egy székelyföldi síző dobogós helyezést. A koronavírus-járvány terjedése miatt az országos és a sportiskolás bajnokságoknak csak a felét tudták megrendezni, és ezzel véget is ért a síszezon. Megkérdeztük az érintetteket.

A csíkszeredai kis sízőket Csizmás Judit, ifj. Bíró Tibor és Péter Zsombor tanárok készítették fel. Bíró Tibor: „Annak ellenére, hogy a sportiskoláknak kevés a pénzük és még a hóhiány is nehezítette a dolgunkat, jónak ítélem az eredményeket. Hargitafürdőn, Csíksomlyón és Gyimesfelsőlokon tudtunk készülni.

A 14–16 éves sportolóink közül Balog Kriszta, Balog Kincső, Laczkó Csanád, Fogas Oszkár és Mánya Szilas a legtehetségesebbek, ők értek el szép eredményeket az elmúlt szezonban, dobogósok lettek az országos bajnokságokon, és

ha lesz kitartás, szülői támogatás, akkor Miklós Edit nyomdokába léphetnek. Hangsúlyozom, a tehetség megvan, csupán kitartás és rengeteg munka kell a célok eléréséhez.

A kisebbekkel Csizmás Judit kolléganőm foglalkozik, ott is számos tehetséges gyerekünk van.”

Balázs Lehel és Elekes László edzők készítették fel a Gyergyószentmiklósi ISK fiatal sízőit. Elekes szerint

a gyergyói alpesi sí történetének legjobb idénye zárult, soha nem szerepeltek ilyen jól a sízők.

Közülük kiemelkedik Zöld Róbert, aki nemzetközi szinten is bizonyított, nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezéseket korosztályában. A gyergyói sportiskola sízői az idény elején Maroshévízen készültek, majd miután beindultak Borszéken a felvonók, ott folytatták az edzéseket.

Számunkra nagy érvágás, hogy nem tudták megrendezni a bajnokságok összes versenyszámait, mert így újabb bajnoki címektől, érmes helyezésektől estünk el.

Zöld Róbert mellett a nagyobbak közül Keresztes Előd, Bencze Márton, Lőrincz Eszter, Vargyas Szilárd és Vargyas Adorján nevét említeném a legeredményesebb sportolóink közül, a kisebbeknél pedig Fehér Dorottya, Miklós Levente, Romfeld Bence, Saitoc Zsolt, Balázs Szabolcs, Bernád Gergő és András Tibor képviselte becsülettel a Gyergyószentmiklósi ISK-t.”

A Maroshévízi ISK alpesi sízőit Ionel Pop edző készítette fel. „Tekintettel arra, hogy kevés havunk volt ebben a szezonban,

megpróbáltunk a legkisebbekkel az összes környékbeli kupaversenyre, megyei bajnokságra eljutni.

A 10–12 éves sportolóink közül Szabó Anett, Andrada Bobrog és Bogdan Bobrig voltak a legeredményesebbek, a nagyobbak közül pedig Hámos Roxána, Ioana Casiana Jurcă, Riana Maria Suvar és Ioana Ambrus képviselték jó eredményekkel Maroshévízt. A hévízi alpesi sízők közül kiemelkedik Hámos Roxána, aki klubszinten a Maroshévízi ISK-t képviseli, nemzetközi versenyeken pedig Magyarországot. Hámos 4. lett a Brassópojánán megrendezett magas színvonalú FIS-versenyen.”