Így lesz igazán finom a csülök

Fülöp-Székely Botond 2020. március 25., 11:55

Ezúttal egy ínycsiklandó, egészben sült csülköt készített el Karácsony József, a Főnix Konyha séfje, aki olvasóinkkal is megosztja a laktató étel receptjét. Nem mindegy ugyanis, hogy miként dolgozunk, hiszen a jó csülöknek kívül roppanósnak, belül pedig omlósnak kell lennie – vallja a szakember.

Karácsony: minden étel fogyasztása élmény is kell legyen Fotó: Erdély Bálint Előd

Környékünkön is közkedvelt és könnyen beszerezhető étel a sertéscsülök, amelyből az előre füstöltet érdemes megvásárolni a hentesüzletekben, ha igazán finom sültet szeretnénk készíteni – magyarázta Karácsony József, a Főnix Konyha séfje. Mint mondta, igazi ínyencségről van szó, amely kiadós, laktató is. Kijelentette, hisz abban, hogy

minden ételt a lehető legfinomabban kell elkészíteni, hogy ne csak az éhséget csillapítsa, de élményt is nyújtson a vendégeknek.

Ezért is javasolja az alábbi recept kipróbálását.

Első lépésként mindenképp érdemes megfőzni a csülköt, ugyanis ez garantálja, hogy a későbbiekben omlós legyen a hús – javasolta a séf. Ehhez egy nagyobb edénybe tegyük a húst, majd töltsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a csülköt. Érdemes hagymát és paprikát is aprítani a vízbe, hiszen ezek még jobb ízt adnak az ételnek. Fűszerezésként az is elég, ha sót és borsot használunk.

Vigyázzunk, hogy lassú tűzön főzzük a csülköt, akár négy-öt órán keresztül, mert ettől lesz igazán finom

– jegyezte meg Karácsony.

Mindenképp irdaljuk be sütés előtt a csülköt Fotó: Erdély Bálint Előd

Ha ezzel végeztünk, akkor érdemes beirdalni a húst, hogy hatásosabb legyen a későbbi sütés. Ízesítés előtt kenjük be olajjal, hogy ne peregjenek le róla a fűszerek. A csülök vastag, ezért ne spóroljunk a fűszerekkel, használjunk sót, borsot és őrölt köménymagot, valamint fokhagymapráddal is megkenhetjük. Sütéskor teljesen el kell lepje a húst az olaj, amelyet előzetesen legalább 180 Celsius-fokosra kell hevíteni. Akinek nincs erre lehetősége, vágja félbe, esetleg szeletekre a csülköt, így pedig a serpenyőben is el lehet készíteni, kevesebb olajat használva.

Lényeges, hogy a húson lévő bőr alul legyen, mivel annak meg kell pirulnia. Sütéskor ugyanakkor érdemes lefedni a serpenyőt vagy a használt edényt, mert különben mindent össze fog spriccelni az olaj. Így pedig megspórolhatunk egy plusz takarítást

– viccelődött a séf.

Köret és öntet

Köretként steakburgonyát készített Karácsony József. Ehhez sóban főzte meg a pityókát, majd héjastól felszeletelte. Így tette bele a serpenyőben felhevített olívaolajba, majd sóval és borssal fűszerezte.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A lényeg az volt, hogy szépen forgatva minden oldalát megpirítsa a krumplinak. Egy különleges ízt adhat az is, ha némi durva sót dobunk az olajba – ezt ugyanis magába szívja a burgonya. A köret részeként ugyanakkor szeletelt friss gombát is megpirított az olajban a séf, amit a már említett fűszerekkel ízesített.

Karácsony József rámutatott, mivel nehéz, laktató ételről van szó, mindenképp érdemes egy kis szószt készíteni a csülök mellé, ami megkönnyíti az emésztést. „Ez a garancia rá, hogy megürüljön a tányér” – jegyezte meg. Ezúttal egy magyaros öntet mellett döntött, amit tejfölből, joghurtból és aprított csípős paprikából állított össze, fűszerként pedig sót és borsot használt.

Lényeges az öntet, hiszen fogyaszthatóbbá teszi az ételt Fotó: Erdély Bálint Előd

A legvégére maradt a tálalás: szépen elhelyezte a tányéron a steakburgonyát, majd külön edénybe tette a szószt, amelyen a pirított gombák is helyet kaptak. Ezután jött a csülök, amely egyben került a tányérra.

Akkor tökéletes a hús, amikor a bőre roppan, ha beleharapunk, a belseje pedig szétomlik a szánkban. Olyan kell legyen, hogy egy kézzel is ki tudjam belőle húzni a csontot, valamint villa nélkül is szeletelni lehessen

– jelentette ki a séf. Hozzátette, az étel mellé félszáraz vörösbort javasol.