Frissítették a fontossági sorrendet a koronavírusos esetek tesztelésére vonatkozóan

Széchely István 2020. március 25., 11:11

Frissítette a koronavírus tesztelésére vonatkozó előírásokat az Országos Közegészségügyi Igazgatóság Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja (CNSCBT).

Elsődleges a továbbterjedés megfékezése és a felderítetlen közösségi terjedés felderítése. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A hétfőn megjelent módosítás indoklásában azt írják, hogy Románia jelenleg a járvány előtti szakaszban van, külföldről behurcolt fertőzéseket és kisebb helyi terjedéseket regisztráltak, de egyelőre nincs bizonyíték a koronavírus kiterjedt közösségen belüli terjedésére. Éppen ezért a tesztelési stratégiának a koronavírusos esetek gyors felderítésére kell összpontosítania a továbbterjedés korlátozása érdekében, illetve a felderítetlen közösségi terjedés felfedezése érdekében.

A módosított tesztelési protokoll értelmében, a prioritási sorrend a következő:

  • tünetekkel rendelkezők, akik külföldön jártak;
  • az igazolt esetek tünetekkel rendelkező közeli kapcsolatai;
  • a tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet;
  • súlyos akut légzőszervi fertőzésben szenvedők – akiknek negatív az influenzatesztje –, minden korcsoport és minden kórház esetében;
  • a tünetekkel rendelkező intézményes elkülönítés alatt állók.

A felsoroltak kategóriák esetében a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ a koronavírus-teszt azonnali elvégzését javasolja és pozitív teszteredmény esetén a beteg kórházi izolálását. Ugyanakkor megjegyzik, hogy úgy az állami, mint a magán egészségügyi rendszerben csakis orvosi javaslatra történik a tesztelés.

A protokoll értelmében nem kell elvégezni a tesztet az igazolt esetek tünetmentes kontaktjai esetében, beleértve az egészségügyi személyzetet is, de a 14 napos lakhelyi elkülönítést ezen kategória esetében is javasolják.

A külföldön járt, de tünetmentes személyek tesztelése sem kötelező, az ő esetükben 14 napos intézményes karantént, illetve lakhelyi izolációt javasol az országos központ. A teszt elvégzését mindkét kategória esetében csak a akkor kell elvégezni, ha a 14 nap alatt megjelennek náluk a fertőzésre utaló tünetek.