Drasztikusan csökkent a fuvarok száma

Korpos Attila 2020. március 28., 13:39

A csíkszeredai közszállítást ellátó egységek teljes felfüggesztése érzékenyen érintette a városi mobilitást. Ennek hiányában maradt a taxizás. A taxitársaságoknál és sofőröknél érdeklődtünk a betartandó óvintézkedésekről és a tevékenység folytatásáról.

A taxisok is igyekeznek minél több megelőző intézkedést betartani Fotó: Gábos Albin

„Jelenleg? Legalább negyven százalékra lecsökkent a taxizás” – közölte lemondóan Kanabé András hivatásos taxis. Mint mondta, napi szinten követi a híreket, hogy milyen szigorítások következhetnek, hiszen annak függvényében tudja meghatározni a fuvarok folytonosságát.

Egy héttel ezelőtt már jelentős volt ez a visszaesés.

Kiemelte, a hétvégi fuvarok száma is alaposan megcsappant. „Máskor nincs elég autó pénteken és szombaton, folyamatosan hívnak mindenhova. Most húsz százalékra esett vissza ez a forgalom.” A harminc éve taxizó András szerint a szórakozási lehetőségek felfüggesztése, továbbá az adminisztratív ügyek és az egészségügyi szolgáltatások csökkentése mind fontos összetevői annak, hogy nincsenek utasok.

Megcsappant forgalomról számolt be egy másik fuvarozó is.

Városi viszonylatban a közép- és idősebb korosztály veszi leginkább igénybe a taxis szolgáltatást, az ő otthonmaradásuk miatt jelentősen visszaesett a forgalom

– fogalmazott a neve elhallgatását kérő egyéni fuvarozó. Arra számított, hogy a városi közszállítás felfüggesztésével több ember veszi majd igénybe a szolgáltatást, de az otthonmaradásra buzdító kampányok hatására az emberek kevesebbet mozdulnak ki, így az autóbuszos forgalmat nem cserélte fel a taxis fuvarozás.

A mobilitás csökkenésével magyarázta Marosi Sándor a gyengébb taxis forgalmat. „Üzletek és munkahelyek zártak be, az iskolások nem járnak be vidékről, egyszerűen nincs, akit szállítani” – mutatott rá a fuvarozó. A városi egyéni fuvarozáshoz nemrég csatlakozott nyugdíjas arról számolt be, hogy elvétve vannak hosszabb útjai a környező falvakba, de összességében nagy a visszaesés a korábbi forgalomhoz képest.

Megkeresésünkre a Radio Taxi ügyeletes diszpécsere úgy fogalmazott, nagyjából a felére estek vissza a taxit igénylő hívások. Elmondta ugyanakkor, hogy az országosan kiadott rendeltnek megfelelően

az éjszakai ügyeletben (22 órától 6 óráig) csak két személyt szállíthatnak a fuvarozók.

Igyekeznek kitartani a végsőkig, dolgoznak, amíg a jogszabály engedi, de fel vannak készülve a leállásra is, amely náluk 33 taxizót és 4 ügyeletes diszpécsert érintene.

Fotó: Gábos Albin

Keresztes Izabella is drasztikus visszaesésről beszélt: „két héttel ezelőtt még csak harminc-, egy hete viszont már hetvenszázalékos csökkenés volt érzékelhető nálunk.” A Millenium Taxitársaság vezetője úgy fogalmazott, az autóbuszok leállása miatt az első napokban némiképp több fuvarra volt igény, de aztán azonnal jött a mélyrepülés. Sofőrjeik nem közvetlen alkalmazottak, így mindenki saját belátása szerint végzi el a fertőtlenítést a gépjárművében. A fuvarozás szempontjából teljes csődként élik meg ezt az időszakot, náluk szintén 4 diszpécsert és 39 autótulajdonost érintene a teljes leállás. A kijárási tilalom kapcsán megjegyezte: „Nincs is igény a fuvarozásra, hétfő éjjel egyetlen hívást sem kaptunk. Fél hatkor jött be az első, el lehet képzelni, mennyire csendes műszak volt.”

Mi a helyzet máshol?

A kolozsvári taxis szolgáltatók csökkentett munkaidővel, napi 3–4 órát vannak szolgálatban a lényegesen kevesebb fuvarok következtében. Az írországi Dublinban a taxisok érdekképviselete a közlekedési minisztériumtól kért segítséget. Azt tanácsolták a fuvarozóknak, hogy belátásuk szerint vállalják el a munkákat, de javasolják, hogy csak a visszatérő ügyfeleiket szállítsák, így könnyen visszakövethető lesz egy esetlegesen fertőzött személy útvonala és emberekkel való érintkezése.