Egyértelmű kérés: teszteljék le a fertőzött orvosokkal kapcsolatba került kismamákat

Bíró Blanka 2020. március 24., 20:40

Átiratban kérik Kovászna megye prefektusától, hogy azonnali hatállyal tegye lehetővé a koronavírussal fertőzött orvosokkal kapcsolatba került, terhesgondozásban lévő kismamák tesztelését.

Aggódnak a terhesgondozáson részt vevő sepsiszentgyörgyi nők. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kedden este online sajtótájékoztatón mondta el, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel és András-Nagy Róbert kórházigazgatóval fogalmazták meg az átiratot, mert

a szükségállapotban a prefektusnak van jogköre ebben a kérdésben eljárni.

„Prioritás kell legyen a kismamák és a kórházi alkalmazottak esetében a koronavírustesztre a mintavétel. Nem engedhetjük meg, hogy a kórház már a járvány kezdetén fertőző gócponttá váljon” – mondta Tamás Sándor. Kérdésünkre kifejtette, a járványtani feltárás még nem ért véget, ám

az érintett kismamák, a terhesgondozáson részt vevő nők aggódnak,

őt is megkereste egy császármetszés előtt álló kismama információkért, segítségért. „Ennek nem ez a módja, intézményes keretek között kell tájékoztatni, tesztelni. Erre a prefektusnak van hatásköre” – részletezte a közgyűlés elnöke.

Fontosnak tartja, hogy eloszlassák az emberek félelmeit, kételyeit, és helyreállítsák a kórházba vetett bizalmat. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban közel ezer ember dolgozik, higgadtságra van szükség, arra hogy értékeljük a munkájukat, hiszen saját és családjuk egészségét veszélyeztetik, hogy megküzdjenek egy ismeretlen járvánnyal – mondta Tamás Sándor.

{K1}

Személyesen, sms-ben is megkereste az érintett osztályon dolgozó orvosokat, hogy hozzák nyilvánosságra a koronavírusteszt-eredményüket, ilyen módon vessenek véget a különben is terjedő mendemondáknak. Eddig erre a felkérésre három orvos válaszolt: András Pál és Kese Réka tesztje pozitív, Toma Áron tesztje pedig negatív.