Többen aggódnak, hogy megnőhet a betörések, lopások száma – óvatosságra intenek a rendőrök

Simon Virág 2020. március 25., 09:00

Bár a közösségi oldalakon egyre gyakrabban számolnak be lakások feltöréséről, lopásokról, a Hargita és Maros megyei rendőrök ilyen jellegű számadatokkal egyelőre nem rendelkeznek. Mindenképp fokozott óvatosságra intik a lakosságot, és azt ígérik, hogy ők is fokozottan odafigyelnek a közbiztonságra.

Fotó: Veres Nándor

A közösségi oldalak ugyan nem tükrözik a teljes valóságot, de azért némiképp tükröt tartanak, és „elmesélik”, hogy mire gondolnak, mitől félnek, miért aggódnak a közösség tagjai. Több Maros megyei közösségi csoportban jelentek meg olyan bejegyzések, amelyek

tömbházlakások feltöréséről, magánlakásokból történő lopásokról számoltak be.

Volt, aki saját esetét mesélte el, míg más csak hallomásból közölt számadatokat. Aki saját tömbházlakása feltöréséről beszélt, elmondta, hogy ők több napig nem tartózkodtak otthon, és a helyszínelő rendőrség megállapítása szerint a tolvajok egy vékony fadarabot tettek az ajtórésbe, hogy lássák, van-e járás. Egyébként a lakásban nem volt pénz, értéktárgy, a gyerekek Lego építőkockára gyűjtött 70 lejével távoztak a tolvajok. A hozzászólásokból kiderül, sokan aggódnak amiatt, hogy külföldről hazajött sok olyan személy is, akinek kint sem volt hivatalos munkája, és itthon, karanténban vagy sem, de nem lesz miből megélnie.

A Maros megyei rendőrség sajtószóvivője, Emanuela Farcas érdeklődésünkre nem tudta megmondani, hogy az utóbbi időszakban nőtt-e a lakásfeltörések, lopások száma. Mint kifejtette, nem készült ilyen jellegű kimutatás, nem érezték, hogy erre szükség volna. Ugyanakkor hozzátette, hogy

a rendőrök megnövekedett munkájuk mellett továbbra is odafigyelnek a közbiztonságra, ellenőrzik az éjszaka utcán lévőket.

Hallgatni a tartózkodásunk helyszínéről

Hargita megyében sem figyeltek fel különösképpen a betörések, lopások megnövekedésére. Mint Gheorghe Filip, a megyei rendőrség sajtószóvivője a Székelyhonnak elmondta, nagyon fontos, hogy

ha valaki nem az otthonában tartózkodik, hanem például rokonánál ragadt vagy intézményesített karanténban van, ne közölje ezt a közösségi oldalakon, hiszen sokan erre figyelnek és ezt kihasználják.

Filip szerint bár jelenleg a megszokottnál többen tartózkodnak otthon, és ez azt jelentheti, hogy szinte egyáltalán nem vagy csak rövid ideig maradnak üresen a lakások, azért jó figyelni az ajtók, ablakok, kapuk bezárására. „Mi továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a közbiztonságra, ellenőrzünk, igazoltatunk. De kérjük a lakosokat, hogy ők is figyeljenek oda javaikra, értékeikre, egymásra.”