Nagy bajban a klasszisjátékosokkal teletűzdelt fővárosi kézilabdaklub

Horváth Bálint Ottó 2020. március 24., 18:07

A koronavírus-járvány közepette a Bukaresti CSM női kézilabdacsapata közel áll a felbomláshoz. A fővárosi önkormányzat által finanszítozott klubnál fizetéselmaradások vannak, amelyek végzetesek lehetnek.

A Ferencvárossal a Bajnokok Ligája csoportkörében küzdött meg, a Győrrel a negyeddöntőben kellene találkozzon a bukaresti együttes Fotó: Kovács Tamás/MTI

A klasszisjátékosok sorát felvonultató együttesnél a sportolók már négy hónapja nem kaptak fizetést, így közel vannak ahhoz, hogy szabadon igazolhatók legyenek. A Prosport beszámolója szerint könnyen lehet, hogy a legtöbb idegenlégiós, vagy akár mindegyikük elhagyja a Bukaresti CSM-t, főleg, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben kevés a valószínűsége annak, hogy a klub rövid időn belül rendezze az elmaradásokat. Ráadásul,

néhány kézilabdázót már megkerestek belföldi és külföldi csapatok is, hogy szerződést írjanak alá velük.

A koronavírus-járvány miatti kényszerpihenőt figyelembe véve a múlt héten a román kormány a sportolók segítségére sietett, így mindazok, akiknek szerződését a munkáltató a szükségállapotra hivatkozva megszakította vagy felfüggesztette, a bérük 75 százalékát, – nagyjából 4100 lejt – megkapják.

Csakhogy ez a rendelet nem vonatkozik az elmaradt fizetésekre, így ezek továbbra is maradnak. Másrészt,

a Bukaresti CSM-nél közismert, hogy óriási fizetéseket ajánlottak a játékosoknak, például a világklasszis, román válogatott Cristina Neagu havonta közel 18 ezer eurót kellene kézhez kapjon.

A fővárosi klub helyzetét jelentősen megnehezíti az a tény, hogy a szükségállapot ideje alatt – a törvény szerint – semmiképpen nem fizetheti ki a játékosokat közpénzből, csakis kizárólag más forrásokból. Mindezt szem előtt tartva, a Bukaresti CSM kilátástalan helyzetbe került.