Megrohanták a személyi nyilvántartó hivatalokat a valós lakcím rendezéséért

Bíró Blanka 2020. március 24., 17:19

A részleges kijárási tilalom miatt aggódnak azok a polgárok, akiknek nem az a lakcím van feltüntetve a személyi igazolványukban, ahol valójában laknak. Mint megtudtuk, nincs ok aggodalomra, a saját felelősségre írt nyilatkozatban elég feltüntetni a valós tartózkodási helyet.

Rendőri ellenőrzés. A valós lakcímet is fel kell tüntetni a saját felelősségre kitöltendő nyilatkozatban Fotó: Haáz Vince

Már most nagyon sokan szeretnék kicseréltetni a személyi igazolványukat, hogy abban az a cím szerepeljen, ahol jelenleg éppen laknak, ugyanis attól tartanak, hogy a részleges kijárási tilalom idején igazoltató rendfenntartók megbírságolhatják őket.

Oláh-Badi Csaba, a Kovászna megyei személynyilvántartó iroda vezetője lapunknak elmondta, annak érdekében, hogy elkerüljék a torlódást, a helyi személynyilvántartó hivataloknál a szükségállapot ideje alatt új személyigazolványt csak indokolt esetben – elvesztés, lopás vagy rongálódás esetén – állítanak ki. Hozzátette, a szükségállapotot kihirdető rendelet alapján „érvényesek maradnak azok a közintézmények által kiállított dokumentumok, amelyek a szükségállapot alatt vesztenék el érvényességüket”. Ebben az időszakban, vagyis

a szükségállapot ideje alatt nem fogadnak el kérést arra vonatkozóan, hogy ideiglenes lakhelyet vezessenek be a személyigazolványokba.

Oláh-Badi Csaba hangsúlyozta, a valós lakhelyét mindenki feltüntetheti a kijáráshoz szükséges saját felelősségre megírt nyilatkozatban. A több helyről letölthető űrlapon különben az is szerepel, hogy nyilatkozni kell és lehet arról, ha valaki nem az igazolványában szereplő címen lakik.