Ilyen az esti részleges kijárási tilalom, ami szerdától nappal is érvényes lesz

Székelyhon 2020. március 24., 17:30

Alig lépett életbe a részleges éjszakai kijárási tilalom, azt immár nappalra is kiterjesztették: így már nemcsak 22 és 6, hanem 6 és 22 óra közötti időszakra is kiterjesztik a részleges tiltást. A hétfőtől életbe lépett, esti részleges kijárási tilalom első éjszakájának tapasztalatairól érdeklődtünk.

Fotó: Haáz Vince

A részleges kijárási tilalom immár nappal is érvényes lesz, azaz a karantént kiterjesztik a 6 és 22 óra közötti időszakra is. Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedés alapján csak abban az esetben hagyhatják el lakásukat az emberek, ha a munkahelyükre mennek, alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), továbbá ha munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, vagy ha orvosi ellátásra van szükségük.

{K2}

Emellett engedélyezett a lakhely elhagyása gyerek ellátása/elkísérése, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása céljából vagy családtag elhalálozása esetén.

A lakhely körüli rövid séta, háziállatok sétáltatása szintén engedélyezett. Az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását. Az államfő kedden bejelentette, bevetik a katonaságot is a rend fenntartása érdekében. Ugyanakkor bevezetik a karanténban lévők elektronikus megfigyelését. Az újabb óvintézkedéseket tartalmazó katonai rendelet szerdától lép érvénybe.

{K1}

Részleges kijárási tilalom, csak egy napig

Kollégáink hétfőn este 10 órától élesben is megtapasztalhatták a koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett, akkor még csak részleges kijárási tilalmat. Az akkori rendelt értelmében 22 és 6 óra között csak igazolt esetben lehetett az utcán tartózkodni, ellenkező esetben büntetésre számíthatunk.

Figyelemfelhívó, a kijárási korlátozásokat tudatosító célja volt hétfő este a rendőrség és a csendőrség közösen végrehajtott közúti ellenőrző akcióinak, bírságolás Csíkszeredában nem történt

– közölte érdeklődésünkre Gheorghe Filip. A Hargita Megyei Rendőrség szóvivője elmondta, ő is ott volt kollégáival, amikor este 10 órakor szirénázó hatósági járművek jelentek meg Csíkszeredában a Kossuth Lajos utcában, és akárcsak az egész országban, itt is megállították a közlekedő autókat, kikérdezve a sofőröket úticéljukról, figyelmeztetve őket a kijárási korlátozásokra, és olyan formanyomtatványokat is átadtak, amelyek a kijárás okait ismertető nyilatkozatok számára készültek.

Mindennapossá válik. Rendőr és csendőr ellenőrzi, hogy merre járunk Fotó: Haáz Vince

Figyelemfelkeltő ellenőrzések

Hargita megyében hasonló akciók nemcsak a városokban, hanem vidéken is zajlottak, Filip szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek tudatában vannak a szigorításoknak, sokan rendelkeztek már a saját felelősségükre kitöltött, kinyomtatott nyilatkozattal, szolgálati megbízással és

csak néhány sofőr nem volt tisztában a hétfő estétől érvényes változásokkal.

A szóvivő kérdésünkre azt is elmondta, a szirénázás nem fog ismétlődni, ezt csak első alkalommal, figyelemfelkeltés céljából alkalmazták, mert nem akarják zavarni a lakosság nyugalmát. Azt is egyértelműsítette, hogy

aki nem jut hozzá ahhoz a formanyomtatványhoz, amely a kijárás okait megindokló nyilatkozat számára készült, az kézzel írott nyilatkozatot is vihet magával, de ezt otthon kell megírni, nem a helyszínen.

{K3}

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzik a nyilatkozatokban megadott indokok valóságtartalmát, és ha kiderül, hogy ezek nem felelnek meg a kijárást lehetővé tevő feltételeknek, akkor az illetők ellen már okirathamisítás gyanújával is bűnügyi eljárás indulhat, amely súlyosabb következményeket von maga után.

A közúti ellenőrzések minden éjszaka rendszeresek lesznek, és azok, akik nem tartják be a szabályokat, már bírságokra is számíthatnak

– nyomatékosított a szóvivő.

Fotó: Haáz Vince

Maros megyében már bírságoltak

Marosvásárhelyen a volt Hosszú utca és főtér kereszteződésénél ellenőrizték az utcán levőket hétfőn este. A rendőrök 22 óra 30 perctől voltak a helyszínen, megállítva minden arra közlekedő személykocsit. Marosvásárhelyen főtere hétfőn késő este kihalt volt, elsősorban személygépkocsik közlekedtek és az utasok nagy többségének volt igazoló irata a munkahelyétől, hogy 22 óra után is okkal tartózkodik az utcán. A Maros megyei rendőrség sajtószóvivője, Emanuela Farcas a Székelyhonnak elmondta, hogy megyeszinten 67 pénzbírságot róttak ki.

A pénzbírságok értéke magánszemélyek esetében 100-5000 lej között van, cégek esetében 70 000 lejig terjedhet.

A járőrözéseket és ellenőrzéseket az elkövetkező időszakban is folytatni fogják. Ez a megszorító intézkedés elsősorban azokat érinti, akik két váltásban dolgoznak, hiszen ők általában reggel hatra mennek dolgozni, így öt óra után már az utcán lehetnek. A délutáni váltás, sok helyen 22 óráig tart, így amíg a munkások  hazaérnek akár 23 óra is lehet.

A nagyáruházak már a hét elejétől változtattak a programjukon, 21 órakor zárnak, hogy alkalmazottaik, még a kijárási tilalom megkezdése előtt otthon lehessenek.

... akárcsak Gyergyószentmiklóson

Hat személynek róttak ki pénzbírságot Gyergyószentmiklóson, a részleges kijárási tilalom életbe lépése után az első éjszakán. Amint érdeklődésünkre Nagy Zoltán polgármester, a helyi operatív törzs vezetője közölte,

a rendőrök intézkedése amiatt történt, mert a szabálysértők nem tudták igazolni azt, hogy munkahelyükre tartanak, vagy más alaposan indokolt ok miatt tartózkodnak az utcán.

A polgármester hozzátette, a lehető legkisebb (100 lejes) büntetést kapták, mintegy figyelmeztető céllal. A későbbiekben már súlyosabb bírságokra számíthatnak azok, akik továbbra sem tartják be a kijárási tilalmat. Az éjszaka egyébként csendes volt. A gyergyószentmiklósi önkormányzat nyilatkozat-űrlapokat helyezett el a városban több gyógyszertárban és élelmiszerboltban, azokat segítve, akik nem rendelkeznek nyomtatóval. Nagy Zoltán a rendőrséggel tartott megbeszélését követően elmondta: az elmúlt napokban

Gyergyószentmiklóson két személyre róttak ki egyenként 5-5 ezer lejes büntetést, mivel a járványveszély miatt bevezetett rendelkezéseket megszegve elhagyták otthonukat, ahol a 14 napos házi elszigetelés időszakát kellett volna tölteniük, miután „sárga országból” tértek haza.

Jó hír viszont, hogy keddig 17 gyergyószentmiklósi személy hagyhatta el a 14 napos kötelező elszigetelődése után a lakását. Ők, miután valamelyik „sárga” országból hazatértek, betartották a kötelező szabályokat, Egyikükön sem jelentkeztek a koronavírus fertőzés tünetei.

Fotó: Haáz Vince

Öt személy Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen a helyi és az állami rendőrök hangosbemondón is buzdították hétfőn este az embereket, hogy ne szegjék meg a részleges kijárási tilalmat. László Szabolcstól, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetőjétől megtudtuk, hogy noha a többség betartotta a kapcsolódó rendeletbe foglaltakat,

az éjszaka folyamán öt olyan személyt találtak, akik az utcán voltak és nem rendelkeztek a kijárásukhoz szükséges dokumentumokkal.

Mind az öt esetben intézkedniük kellett. Az egység vezetője hangsúlyozta, mindenkinek az érdeke az óvintézkedések betartása, hiszen csak így lehet megfékezni a járványt. Aki nem tartja be a szabályt az súlyos bírságra számíthat.