Marosvásárhelyen is elvégzik a koronavírus-teszteket

Simon Virág 2020. március 24., 15:48

A marosvásárhelyi orvosi egyetemen lévő laboratóriumi berendezéssel és a sürgősségi kórház által megvásárolt fogyóanyaggal szerdától a megyeszékhelyen is elvégzik a koronavírus-teszteket.

Képünk illusztráció Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

Mint Mara Togănel prefektus elmondta, az egyetem vállalta, hogy átalakítja a kutatási központját, a kórház pedig rövid idő alatt be tudta szerezni a teszt elvégzéséhez szükséges fogyóanyagokat. Így szerdától helyben és gyorsan el tudják végezni a teszteket, amelyeket eddig Kolozsvárra kellett vinni, és onnan eredményeket várni. Jó hír az is, hogy  hamarosan a megyei kórháznál is lehetőség nyílik ezen tesztek elvégzésére, így Marosvásárhelyen két helyen lehet majd ellenőrizni a koronavírus gyanús személyek mintáit.

Maros megyében kedden 2661 személy volt otthoni elkülönítésben (hétfőn 2120-an), 67-en pedig – akárcsak egy nappal korábban – intézményes karanténban. A fertőző betegségek kórházában 25 (előző nap 20-an voltak) személyt kezelnek. Elhagyhatta otthonát a 14 napos karantén után megyeszinten 57 személy. A marosvásárhelyi reptérre a budapesti járattal 38 személy érkezett, közülük 11-en kellett otthoni elkülönítésbe vonuljanak.

Az egészségügyi igazgatóság szakemberei rendszeresen ellenőrzik a kisebb-nagyobb üzleteket, az elmúlt 24 órában öt helyen vizsgálták a koronavírus-fertőzés megelőzésére hozott intézkedések betartását. Egyetlen helyen nem tartották be a fertőtlenítésre vonatkozó előírásokat, ezért az üzlet működtetőjét 1600 lejre bírságolták.