A járvány terjedésének megelőzéséért dolgoznak Marosszentgyörgyön

Antal Erika 2020. március 24., 14:27

Az elmúlt időszakban sokan tértek haza Marosszentgyörgyre is külföldről, közülük többen Olaszországból, ezért a polgármester és munkatársai igyekeznek mindent megtenni, hogy az esetleges fertőzést ne adják tovább falustársaiknak.

Fotó: Sófalvi Szabolcs/Facebook

Jelenleg nyolc marosszentgyörgyi, Olaszországból hazatért személy tartózkodik intézményes karanténban, és 88 otthoni elkülönítésben – tájékoztatott Sófalvi Szabolcs polgármester, aki elmondta, sokan közülük, mintegy 66 személy elveszítette külföldi munkalehetőségét, és itthon sincs miből megélnie, ezért a hivatal gondoskodik róluk.

Négy-ötnaponta vizet, tartós élelmiszert, ha szükséges, gyógyszert, a csecsemőknek pelenkát visznek, a háziorvos rendszeresen érdeklődik az egészségi állapotuk felől.

Amint megtudtuk, hogy hazaérkeztek, azonnal megkerestük őket, még aznap, hogy ne kerüljenek kapcsolatba a falu többi lakójával, ne menjenek ki az utcára. Elmagyaráztuk nekik, hogy mit jelent az otthoni elkülönítés, hogy miért fontos ezt betartani

– magyarázta az elöljáró, akik minden, a sajtó és a közösségi média nyújtotta lehetőséget felhasznál arra, hogy felhívja a község lakóinak figyelmét a járvány terjedésének megelőzésére, az otthonmaradás fontosságára. A rendőrség és a csendőrség segítségét is kérte a polgármesteri hivatal, hogy gyakrabban járőrözzenek, hangosbemondón tájékoztassák a lakosságot.

„Mi a kollégáimmal felváltva, éjjel-nappal dolgozunk, és mindent megteszünk, hogy megelőzzük a bajt. A lakosság abban segíthet, ha betartja az előírásokat, illetve, ha ebben az időszakban nem jön ügyet intézni, vagy különböző papírokért a polgármesteri hivatalba, csak ha nagyon halaszthatatlan” – hívta fel a szentgyörgyiek figyelmét Sófalvi, hozzátéve, hogy a hivatali kollégái is segítenek az otthoni karanténba zárt családok ellátásában, illetve az olyan idős, egyedülálló személyeken, akiknek nem javallott kimozdulni a házból.

Marosszentgyörgyön a 65 évnél idősebbek száma 1300 körüli.

Az ő telefonszámuk összeírása folyamatban van, valamennyiükkel kapcsolatba lépnek a hivatal munkatársai, hogy meggyőződjenek a hogylétükről, arról, hogy kinek milyen segítsége van, ki az, akinek nincs támasza. Jelenleg száz körüli azoknak az időseknek a száma, akik segítségre szorulnak. A polgármester elmondta, reméli, hogy a szomszédok, a fiatalabb hozzátartozók is gondoskodnak, felajánlják a segítségnyújtást, úgy ahogy már több civil szervezet is megtette ezt, mert a hivatal képességeit egy idő után meghaladja ez a sok feladat.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy komoly a baj, nem szabad kockáztatni. Ha valakin megjelennek a koronavírus tünetei és kórházba szállítják, ahogy az a napokban történt itt a községben, mire megérkezik a teszt eredménye, az még egy hét, időközben tovább terjed a fertőzés. Ne várjunk, előzzük meg a járvány tovább terjedését

– hangsúlyozta Sófalvi Szabolcs,