Otthon kell maradniuk az időseknek, kiterjesztik a részleges kijárási tilalmat

Székelyhon 2020. március 24., 13:40

További korlátozásokra lehet számítani Romániában a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Hogy megóvják az idősebbeket, újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be. A részleges kijárási tilalom immár nappal is érvényes lesz. Bevetik a katonaságot is a rend fenntartása &e

Hogy megóvják az idősebbeket, újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Újabb korlátozásokat, szigorításokat jelentett be Klaus Johannis kedden kora délután a koronavírus terjedésének megakadályozásáért folytatott küzdelemben. Az államfő egyeztetett Ludovic Orban miniszterelnökkel és a kormány többi képviselőjével. Ezek után bejelentette: a helyzet egyre bonyolultabbá válik, így további óvintézkedésekre van szükség.

Újabb közlekedési korlátozásokat vezetnek be: ami eddig csak ajánlott volt, az kötelezővé válik. Bevetik a katonaságot is a rend fenntartása érdekében. Hogy megóvják az idős személyeket, újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be: gyakorlatilag otthon kell maradniuk.

Az újabb óvintézkedéseket tartalmazó katonai rendelet a nap végéig kiadják, és szerdától lép érvénybe.

„Megállapodtunk abban, hogy további intézkedésekre van szükség a fertőzés terjedésének fékezése, lassítása érdekében. Így új korlátozások kerülnek bevezetésre abban az értelemben, hogy az, ami eddig javaslat volt, most kötelezővé válik. A hadsereg támogatni fogja a rendfenntartó erőket, hogy érvényt szerezzenek a koronavírus-járvány terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedéseknek” – idézi az államfőt az Agerpres hírügynökség. 

A részleges kijárási tilalom immár nappal is érvényes lesz.

Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedés alapján csak abban az esetben hagyhatják el lakásukat az emberek, ha a munkahelyükre mennek, alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), továbbá ha munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, vagy ha orvosi ellátásra van szükségük. Emellett engedélyezett a lakhely elhagyása gyerek ellátása/elkísérése, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása céljából vagy családtag elhalálozása esetén. A lakhely körüli rövid séta, háziállatok sétáltatása szintén engedélyezett. Az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását.

Johannis közölte,

az embereknek továbbra is lehetőségük lesz elmenni a munkahelyükre és bevásárolni a legszükségesebbeket.

A hatósági vagy otthoni karanténban lévő személyek számára elektronikus felügyeleti rendszert készítenek elő, hogy a korlátozó intézkedéseket mindenki maradéktalanul betartsa.