Antal Árpád: fontos, hogy vállalják a nevüket a koronavírussal fertőzött orvosok – frissítve

Bíró Blanka 2020. március 24., 13:22

Fontos, hogy vállalják a nevüket a nyilvánosság előtt a koronavírussal fertőzött orvosok – fogalmazza meg Facebook-bejegyzésében Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette, reméli, ezt mielőbb megteszik az érintettek, hogy eloszlassák az emberek félelmeit és helyreállítsák a közösség bizalmát.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Archív Fotó: Antal Árpád/Facebook

„Azt gondolom, hogy ez lenne most részükről a helyes és felelős magatartás. Ennek a járványnak a megfékezéséhez tényekre van szükség, pontos, világos tényekre. Rendes körülmények között nem kérnék ilyet, és nem kérném nyilvánosan, de most rendkívüli helyzet van, és mindenkinek elsősorban a közösség biztonsága és egészsége kell a legfontosabb legyen!” – olvasható a bejegyzésében.

Antal Árpád kedden délelőtt online sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, a járványtani feltárás a megyei közegészségügyi igazgatóság feladata, de mivel nagyon sok ember érintett, sokan kerültek kapcsolatba a koronavírussal fertőzött orvosi alkalmazottakkal, ez egy nagyon hosszú folyamat lesz.

„Ezért gondolom, hogy válságban a legfontosabb a pontos, hiteles, friss hatósági információ, mert nagyobb baj lesz belőle, ha a hatóságok nem kommunikálnak. A hírek úgyis terjednek” – mondta a polgármester. Hangsúlyozta,

mindannyiunk érdeke, hogy bízzunk egymásba, mert ha a kétely eluralkodik, nehezebben vészeljük át ezt az időszakot.

„Én nem tehetem meg, hogy neveket hozok nyilvánosságra, azok tehetik meg, akik ebben a helyzetben vannak. Én biztos, ha odajutok, hogy a koronavírustesztem pozitív lesz, kiállok és elmondom az embereknek. Ez a felelős magatartás” – szögezte le Antal Árpád.

Meglátása szerint a kórházban kialakult helyzetben meg lehetne még fordítani a közhangulatot, ha az érintettek vállalják a nevüket, esetleg naponta a rádióban, a közösségi médiában kommunikálnak, elmondják, hogy kórházban vannak, melyek a tüneteik, majd azt, hogy meggyógyultak, hazatérhettek. „Megnyugtató lehet az embereknek, ha hiteles forrásból, orvosok tapasztalatai alapján követhetik végig a betegség folyamatát. Ehhez nyitottságra van szükség” – szögezte le Antal Árpád.

Mint ismeretes, a sepsiszentgyörgyi kórházban öt orvost diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, a kórház szülészet-nőgyógyászat, újszülött osztályait és a szülőszobát lezárták.

{K1}

András Pál szülész-nőgyógyász főorvos Facebook-bejegyzésben vállalta fel, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, míg feleségéé negatív. „Enyhe lázon kívül semmi egyéb tünetem nincs. Reggel óta értesítettem azokat a személyeket, akikkel az utóbbi 14 napban kapcsolatba kerültem. (...) Ha bárki úgy érzi, hogy kérdése van, állok rendelkezésére” – olvasható a bejegyzésben.