Nőtt a karanténba helyezettek száma Székelyudvarhelyen

Széchely István 2020. március 24., 12:05

Ötre nőtt a székelyudvarhelyi karanténközpontban elhelyezettek száma hétfőn este. A korábbi négy lakónak a hét második felében jár le kéthetes intézményes izolációja.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Egy Franciaországból hazatért székelyudvarhelyi került elhelyezésre a település kijelölt karanténközpontjában hétfőn este – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza szóvivőjétől. A karanténközpont átmeneti lakóinak a száma így ötre nőtt.

A férfi hazaérkezve, idős szülei egészségét féltve kérte elhelyezését a karanténközpontban

– tájékoztatott a szóvivő.

Egy székelyudvarhelyi Facebook-felhasználó bejegyzése szerint az ötödikként elhelyezett férfi négy napig utazott, amíg haza tudott érni Franciaországból, majd a városba érkezve segítséget kért barátaitól, mert nem akarta veszélyeztetni édesanyját, aki amúgy is beteg, ezért nem akart hazamenni. Barátai tanácsára próbált érdeklődni a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott országos zöld számon, de nem járt sikerrel, végül a rendőrséggel kapcsolatba lépve került elhelyezésre a karanténközpontban.

Jól vannak

A székelyudvarhelyi karanténközpontban elsőként két, Olaszországból hazatért utazó került elhelyezésre, majd két, Hollandiából hazatért helybéli. Előbbiek esetében szombaton telik le a 14 napos intézményes izoláció időszaka, a Hollandiából hazatértek esetében pedig vasárnap.

Mindannyian jól vannak, nincsenek megbetegedésre utaló tüneteik, várják, hogy hazamehessenek

– tájékoztatott Zörgő Noémi. A karanténba helyezettektől már elhelyezésükkor mintát vettek, a második tesztet a tizenkettedik napon végzik el, majd a tizennegyedik napon megismétlik ezt – a második és harmadik alkalommal gyorstesztet végeznek. Akkor hagyhatják el a központot, ha a tesztek mind negatív eredményt hoznak.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala kedden délelőtt röviden a közösségi oldalon is hírt adott a hétfői elhelyezésről, a bejegyzésben ugyanakkor ismételten hangsúlyozzák, „hogy a külföldi hazatéréseket jelenteni kell a megyei közegészségügyi igazgatóságnál, és 14 napra mindenképpen otthon kell maradni. Ez idő alatt egyáltalán nem szabad elhagyni a lakást. Maradj otthon, Székelyudvarhely! Fékezzük meg közösen a vírus terjedését!”