Öt bizonyított koronavírus-fertőzés a sepsiszentgyörgyi kórházban

Bíró Blanka 2020. március 23., 22:15

Újabb négy kórházi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust Sepsiszentgyörgyön. A pozitív eredmények miatt a járványügyi vizsgálatot kiterjesztik.

Karanténba helyezték a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászati és újszülöttosztályán dolgozókat. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A hírt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester tette közzé a Facebookon, tudatva, hogy hétfőn este megérkezett további 18 teszteredmény azok közül, amit vasárnap vettek a sepsiszentgyörgyi kórház személyzetétől: 14 negatív, 4 esetben azonban kimutatták a COVID-19 vírust. Így

összesen 5 bizonyított eset van a megyei kórháznál.

Amint arról beszámoltunk, vasárnap este húsz tesztet küldtek vissza, amelyet a kórház szülészet-nőgyógyászati és újszülöttosztályán karanténba helyezett egészségügyi személyzetnél végeztek el, azok közül mindegyik negatív volt. Az egészségügyi személyzet mindaddig karanténban marad, amíg minden személyt megvizsgálnak. „Sajnos bekövetkezett az, amitől mindannyian tartottunk” – írta bejegyzésében a polgármester.

{K1}

Szintén hétfőn este tájékoztatott a Kovászna megyei prefektúra is a vírushelyzetről, a kormányhivatal azonban nem számol be a pozitív teszteredményekről.

Közleményükből annyit tudunk meg, hogy Háromszéken 34 személy tartózkodik intézményes karanténban, tőlük mintát vettek vagy vesznek koronavírustesztre. További 1697 személy lakhelyi elkülönítésben van egészségügyi megfigyelés alatt.

A karanténban lévők száma nem növekedett vasárnap óta a prefektúra összesítése szerint, így valószínű, a kórházban karanténban lévő hatvan személyt nem számolják – annak ellenére, hogy nyilvánvalóan változott a helyzet.

A lakhelyi elkülönítésben lévők száma viszont vasárnap óta 330 fővel emelkedett. Az elkülönítési időszak lejártával – mivel az egészségi állapotuk jó volt – huszonnégy óra alatt 32 személy hagyhatta el az otthonát.

{K2}

A prefektúra arról is tájékoztatott, hogy a rendfenntartók egy nap alatt 1001 karanténban vagy otthoni elkülönítésben levő személyt ellenőriztek le. Összesen 137 kijelölt karantént és elkülönítési lakhelyet jártak le. Négy személyt értek tetten, hogy nem tartották be az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, őket kétezer lejre bírságolták.

A közleményben arról is tájékoztatnak, hogy újabb bűnvádi eljárás indult a járványmegelőzési intézkedések megszegése miatt, így Kovászna megyében már két ilyen eljárás van folyamatban. Ugyanakkor tizenhat egyéni és kisvállalkozást is ellenőriztek, hogy betartják-e a szükségállapotban elrendelt korlátozásokat.