Amíg tudnak, dolgoznak: elkezdődtek az útjavítási munkálatok Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2020. március 24., 15:01

Székelyudvarhelyen már zajlanak a tavaszi útjavítások: kockaköves utcákban újrarakják az útfelületet, a törtköves utcákban is zajlik a karbantartás, az elmúlt héten pedig az aszfaltozáshoz is hozzáfogtak.

Elkezdődött az aszfaltozás előkészítése is, vásárhelyi szakcég végzi a munkát Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala tavaly kötött kétéves szerződést két szakcéggel az utak karbantartására, így idén nem szükséges közbeszerzésen meghirdetni a munkát, ezért már múlt héten elkezdhettek dolgozni a cégek.

A város idei költségvetésében az utak javítására összesen 2 680 000 lejt különítettek el, ez az összeg tartalmazza az aszfaltozásokat, a kockaköves utcák javítását, valamint a törtköves utcák karbantartását is

– közölte kérésünkre Zörgő Noémi. A polgármesteri hivatal sajtóreferense a továbbiakban felsorolta, hol zajlottak munkálatok a napokban.

Ahol már dolgoznak

A Gábor Áron utca felső, Győzelem és Függetlenség utca közötti részén már több napja dolgozik a kivitelező – tudtuk meg. Itt felszedték a köveket és újra leteszik, ahol pedig kell, ott cserélik azokat. A kockakövek cseréjét és újrarakását folytatják a Baróti Szabó Dávid, illetve az Ady Endre utcában is. Március 17-én elkezdődött a gréderezés, azaz a törtkővel borított utcák karbantartása: az ütemtervben minden ilyen borítású székelyudvarhelyi utca feljavítása szerepel.

Ahol aszfaltoznak

Az elmúlt héten elkezdődött az aszfaltozás előkészítése is. Ezt egy marosvásárhelyi szakcég végzi, Kadicsfalván már elkezdték a munkát.

A Rét, a Kadicsfalvi és a Vizigótok utca után a szombatfalvi részen fognak dolgozni. A cégnek leküldött listában szereplő utcák a következők: Budvár, Szentimre, Morum, Verőfény, Tihadar, Cipészek, Móricz Zsigmond, Nicolae Balcescu, Vámosok, Kovácsok, Kisköved, Gyepes

– sorolta a sajtóreferens. Továbbá tavaly elkezdődött a Tamási Áron úton a vízelvezető árok szakszerű kialakítása: a vasúti átkelő és a Küküllő Szálloda közötti szakaszon végzik idén is a munkát. Azt azonban

egyelőre megbecsülni sem tudja a polgármesteri hivatal, hogy a kivitelezés ütemét miként befolyásolja a járványügyi helyzet.

Amennyiben tovább szigorítják a kijárásra vonatkozó előírásokat, akkor minden bizonnyal a munkavégzés tervezett ütemét sem fogják tudni tartani a szakcégek.