A nyári utószezon lehet az első alkalom a turizmus újbóli fellendülésére

Korpos Attila 2020. március 29., 19:00

Óriási bajba kerülhet a székelyföldi turizmus a koronavírus-járvány okozta leállások miatt. Már jelenleg is érezhető az igények megcsappanása, a következő időszakban pedig ez csak fokozódni látszik. Szakembereket kérdeztünk.

Turisták Parajdon. Kérdés, hogy mikor lesz úgy, mint tavaly nyáron... Fotó: Barabás Ákos

Tódor Etelka nem kertelt: a baj már jelen van, és nem tudni, meddig tart. A Fenyő Travel utazási ügynökség vezetője szerint egyeztettek a Hargita megyében működő nagyobb szállodatulajdonosokkal, de csak egy dolog egységes mindenhol:

a foglalások zöme le van mondva, az olyan összejöveteleket pedig mint a keresztelők, konfirmálások, őszre időzítették.

Kérdésünkre, hogy a hazai vakációs jegyek sorsa miként alakul, Tódor kijelentette, a kedvezményezettek igyekeztek a késő nyári időszakra foglalni.

„Tavaly ilyenkor a külföldi előfoglalások nagy része már átlátható képet biztosított a turizmus helyzetéről, idén viszont ennek hiányában csak a belföldire szorítkozhatunk, de ebben az esetben is csak a vakációs jegyek felhasználása jöhet számításba” – említette. Az időtartamot illetően

nem látja valószínűnek, hogy május-júniusra helyreállna bármi is.

„Az elkövetkező időszakban csakis a fennmaradást lehet kitűzni célul a szállásadók szempontjából” – összegzett az utazási ügynökség vezetője.

Iskolások nélkül

„A Határtalanul program tavaszi-őszi csoportjai már lemondták az utazásokat egészen májusig” – tudtuk meg Simon Lászlótól, a Gyilkostó Adventure Egyesület vezetőjétől. A magyar kormány által támogatott és a magyar–magyar kapcsolatok építése érdekében létrehozott program a szállásadókat, a programszervezőket és az étkeztetőket egyaránt érinti.

Magára hagyott Krisztus-kilátó. A koronavírus-járvány a turizmust is bedöntötte Fotó: Pinti Attila

„Mivel ez iskolásokat megszólító program, meglátásom szerint legkorábban csak ősszel indulhat újra a projekt. A jelenlegi helyzet is bizonyítja, hogy ha egy országban változások történnek, annak kihatása lesz a többi ország turizmusára is. Ezzel magyarázható, hogy mindenhonnan eltűntek a turisták” – fejtette ki. A turisztikai referens rámutatott,

a járvány lecsengését követően elkezdődhet a turizmus erőteljes berobbanása, hiszen a jelenlegi bezártság nem fog jót tenni az embereknek.

Nem látni a végét

Horváth Alpár, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) adjunktusa a téma kapcsán úgy fogalmazott, a székelyföldi turizmus szállásadói szegmensének háromnegyedét a belföldi piac biztosítja, a fennmaradó részt pedig a magyarországi turisták jelenléte tölti ki.

„Az idei szezon tekintetében sajnos optimizmusra semmi okunk, az anyaországi diákok távolmaradása nagy érvágás hosszú távon” – vélte a szakember. Elmondta, az országos turisztikai szereplők

próbálnak lobbizni a kormánynál bizonyos adók elengedése és a határidők kitolása érdekében, hogy az alkalmazottakat ne kelljen elbocsátani

és a vállalkozások ne kerüljenek veszélybe. „Az országos korlátozásokra még két-három hónapig biztosan számítani kell. Mivel Székelyföld kevésbé integrált a globális gazdaságban, ez adhat egy esélyt a belföldi piac élénkülésének, de erre leghamarabb a téli, esetleg a jövő év eleji szezonban számíthatunk” – vetítette előre. A gyergyószentmiklósi kar adjunktusa hozzátette, a vállalkozók részéről fontos, hogy a korábban kiépített piaci kapcsolatokat megerősítsék, de ő is egyetértett azzal, hogy

a nyári utószezon lehet az első alkalom a turizmus újbóli fellendülésére.

Közös újjáépítés

„Elsőként a székelyudvarhelyi utazási irodák jelezték, hogy ebből még óriási baj is lehet” – elevenítette fel a hetekkel korábbi előrejelzéseket Orbán Melinda, a székelyudvarhelyi Tourinfo Iroda vezetője. A visszajelzések alapján a többség lemondta a kirándulásokat, nagyon kevesen vannak azok, akik egy későbbi időpontra módosították utazásukat. A nyaralások, üzleti utak, iskolás kirándulások mind-mind érintve vannak – sorolta.

Az ADI Harghitával (Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás) és a székelyföldi TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) klaszterrel való együttműködést helyezte előtérbe az iroda vezetője, hiszen ez egy jó alkalom arra, hogy a turizmusban érdekeltek együtt tudjanak gondolkodni a kilábalás módszereiről. Szerinte

azokat a potenciális turistákat kell megcélozni, akik már jártak Székelyföldön és szívesen visszatérnének ide.

„Nem hiszem, hogy már idén vissza tudna térni minden a régi kerékvágásba. Viszont ha már idén elindul az utazási kedv, akkor nyert ügyünk van” – jelezte az irodavezető. A mostani helyzetet felkészülési időszaknak nevezte, amelyre lehetőségként kell tekinteni. „A turisztikai szervezetekkel, egyesületekkel, szállásadókkal és vendéglátósokkal egy olyan stratégia kidolgozására összpontosítunk, amely a járvány lejárta után vonzóvá tudja tenni a környéket a turisták számára” – nyomatékosította.