Bővült a helyi rendőrök tevékenységi köre a járványhelyzetben

Fülöp-Székely Botond 2020. március 24., 16:29

Az intézményes karanténban, illetve a házi elkülönítésben lévők ellenőrzésével nőtt egyebek mellett a helyi rendőrségek tevékenységi köre, miután az állami rendőrség alárendeltségébe helyezték át az egységeket a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

Az állami rendőrséggel közösen felügyelik a helyi rendőrök az elkülönített személyeket Fotó: Barabás Ákos

A hatékonyabb koordináció, a jobb átláthatóság, illetve az állandó, fokozott hatósági jelenlét biztosítása érdekében került az állami rendőrség alárendeltségébe a helyi rendőrség – tudtuk meg László Szabolcstól, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség vezetőjétől. Mint mondta, a továbbiakban

az állami rendőrségeknek kiadott parancsok közvetlenül vonatkoznak rájuk is.

Lényegében a hatáskörük nem változott, hiszen eddig is beavatkozhattak például bűncselekmények esetén, ugyanakkor a tevékenységeik kibővültek. Utóbbi egyebek mellett azt jelenti, hogy az állami hatóságnál szolgálatot teljesítő kollégáikkal közösen ellenőrzik és felügyelik a házi elkülönítésben és az intézményes karanténban lévőket, hogy ne hagyhassák el a számukra kijelölt helyiségeket.

Az egy héttel ezelőtt bevezetett sürgősségi állapot nyomán

a helyi rendőrség is megbírságolhatja azokat, akik az elkülönítés ellenére elszöknek otthonról.

A természetes személyek 100 lejtől 5000 lejig, a jogi személyek pedig 1000 lejtől 70 ezer lejig büntethetők. Persze ezek után intézményes karanténba szállítják az érintetteket. Ha valaki a karanténból próbál megszökni, az automatikusan bűnvádi eljárást von maga után. László megjegyezte, eddig Székelyudvarhelyen nem voltak hasonló problémák.

A felsoroltak mellett a vírus terjedésének megfékezése érdekében hozott óvintézkedések betartatásában is besegítenek a helyi rendőrök. Az is fontos, hogy közösen járőröznek az állami és a helyi rendőrségnél dolgozók a rend fenntartásáért.