Naponta ellenőrzik a hatóságok a lakhelyi elkülönítés alatt állókat Hargita megyében

Széchely István 2020. március 23., 17:19

Információink szerint továbbra sincs Hargita megyében igazolt koronavírusos megbetegedés. A hétvégén több esetben is eljárást indítottak a hatóságok a lakhelyi elkülönítésre, a szórakozóhelyek nyitva tartására, illetve a boltokra vonatkozó járványmegelőzési intézkedések megszegése miatt.

A hatóságok kérése továbbra is az, hogy a lakosság kerülje a társas érintkezéseket. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Nem változott a hétvégén a karanténba helyezettek száma Hargita megyében, továbbra is 20-an vannak a kijelölt karanténközpontokban. A lakhelyi elkülönítés alatt állók száma azonban 1532-ről 1627-re nőtt hétfőre – tudtuk meg Adrian Pănescutól. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője elmondta, a hatóságok kérése továbbra is az, hogy a lakosság kerülje a társas érintkezéseket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy hétfő estétől életbe lép a részleges kijárási tilalom, azaz

  • este tíz órától csak munkavégzés céljából,
  • alapvető szükségleti cikkek beszerzése,
  • halaszthatatlan egészségügyi-orvosi ellátás,
  • gyermek, idős, beteg vagy mozgáskorlátozott személy ellátása érdekében,
  • vagy családtag elhalálozása esetén hagyhatják el otthonaikat az állampolgárok,

és munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását. A kitöltött dokumentumot magukhoz kell venniük lakhelyük elhagyásakor, a kijárásra vonatkozó szigorítások betartását fokozottan fogja ellenőrizni a rendőrség, a csendőrség, illetve a helyi rendőrségek.

Adrian Pănescu ugyanakkor emlékeztetett, hogy a hatályba lépett katonai rendeletek értelmében az utcán és a köztereken tiltottak a három főnél nagyobb csoportosulások, ez alól csak az egy háztartásban élők képeznek kivételt.

A prefektusi hivatal szóvivője arról is tájékoztatott, hogy a hatóságok az elmúlt hétvégén 1228 lakhelyi elkülönítés alatt álló Hargita megyei esetében ellenőrizték, hogy otthon tartózkodnak-e. Adrian Pănescu elmondta, a rendőrség, a csendőrség, illetve a helyi rendőrségek

minden lakhelyi elkülönítésben álló esetében igyekeznek naponta ellenőrizni, hogy betartják-e az izolációra vonatkozó rendelkezéseket.

Megemlítette továbbá, hogy voltak olyanok, akik megszegték az előírásokat, ugyanakkor nyitva tartó kocsmát is találtak a hatóságok, és boltok ellen is indult eljárás, mert nem tartották be a járványmegelőzésre vonatkozó intézkedéseket, de erről a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság ad ki részletes tájékoztatást.

Az elkövetkező napokban várhatóan egészségügyi védőfelszerelésekből is érkeznek készletek a megyébe. Adrian Pănescu elmondta, vasárnap videokonferenciát tartott az országos tűzoltósági főparancsnokság, amelyen elhangzott, hogy a szállítmányok egy része beérkezett az országba, és az elkövetkező napokban szétosztják azokat a megyék számára, elsőként a mentőszolgálatoknak, sürgősségi osztályoknak, vagyis oda, ahol közvetlen kapcsolatba kerülhetnek esetlegesen fertőzött betegekkel.