Házi elkülönítésben lévőket ellenőriztek, nem mindenkit találtak otthon

Simon Virág 2020. március 23., 15:51

Maros megyében öt üzletet büntettek meg összesen 16 600 lejre, mert nem tartották be a fertőzésveszély lelassítására hozott intézkedéseket, és nem korlátozták a belépő vásárlók számát. A házi elkülönítésben lévőket is ellenőrizték, nem mindenkit találtak otthon.

A nagyáruházak előtt hosszú ideig kell várakozni, amíg be lehet menni Fotó: Haáz Vince

A közegészségügyi igazgatóság munkatársai mellett a rendőrök azt ellenőrizték az elmúlt 24 órában, hogy a vendéglátóipari egységek betartják-e a tilalmat, azaz bezártak-e. Ezen a téren nem találtak egyetlen olyan egységet sem, amely nyitva lett volna.

Négy esetben viszont nem találták otthon azokat a személyeket, akik otthoni karanténban kellett volna legyenek. A rájuk kirótt bírság összértéke 10 200 lej.

A rendőrök a marosvásárhelyi reptéren minden gép landolásánál jelen vannak, hogy szükség esetén intézményes karanténba szállítsák azokat, akik a piros jelzésű területről érkeznek. Az elmúlt 24 órában a marosvásárhelyi légikikötőbe 39 személy érkezett Budapestről, 29-en otthoni karanténba kellett vonuljanak. A memmingeni (Németország) járattal 109-en érkeztek, közülük 5 személyt szállítottak felügyelt karanténba, a többiek otthonukban tölthetik az elkövetkező 14 napot. A dortmundi járat mind a 96 utasa otthoni karanténba mehetett.

Maros megyében jelenleg 2120 személy van otthoni elkülönítésben vasárnap 1624-en voltak), 67 személy intézményesített karanténba várja a 14 nap elteltét (vasárnap 60-an voltak), míg a fertőző betegségek kórházába van, fertőzésre utaló jelekkel 20 személy, előző nap csak 17-en voltak.