Megszűnik a nyüzsgés a városközponti áruházban

Korpos Attila 2020. március 23., 15:19

További intézkedéseket foganatosított a csíkszeredai önkormányzat a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt. Ezekről Ráduly Róbert Kálmán polgármester sajtótájékoztatón számolt be hétfőn. 

Hétfőtől bezárt a Tulipán áruház boltjainak és butikjainak nagy része Fotó: Veres Nándor

A polgármester elmondta, egyelőre nem változott a lakhelyi elkülönítés alatt lévők száma a városban, továbbra nagyjából kétszáz személyre tehető ez a szám. Kifejtette továbbá, hogy már semmilyen közszállítást végző autóbusz nem közlekedik a városi zónában. Ennek értelmében a Csíki Trans Kft. is a technikai munkanélküliség státuszába kerül. 

„Egyeztettünk Trandafir Orbán Tímea fogorvossal, és arra a közös nevezőre jutottunk, hogy szükség van egy sürgősségi fogászati ügyeletre” – jelentette be a városvezető. Így az önkormányzattal karöltve biztosítani fogják az állandó ügyeletet a régi fogászat épületében a sürgős esetek kezelésére. Amennyiben a jogi keretek engedik, igyekeznek védőmaszkot és védőöltözetet biztosítani az ügyeletes alkalmazottaknak.

További intézkedésként bejelentette, 

hétfőtől bezárt a Tulipán áruház boltjainak és butikjainak nagy része, de a piac fölötti épületben is felfüggesztettek minden kiskereskedelmi tevékenységet.

Kivételt képeznek mindkét esetben az élelmiszert, a gyógyszereket és az állateledelt forgalmazó üzletek. 

Az Időseinkért! szolgáltatásról is szó esett. „A múlt hét folyamán 17 személy jelezte, hogy igénybe venné, viszont mivel ez pénzdíjas, végül 12-en maradtak, közöttük egy 90 és 94 éves idős házaspár” – tette hozzá Ráduly. Jelenleg két autójuk van használatban a szolgáltatás zavartalan ellátására, az állandó sofőr mellett pedig egy közösségi asszisztens is szolgálatot teljesít. 

Újságírói kérdésre, mely szerint milyen ütemben halad a városi nagytakarítás, Ráduly közölte: az ütemtervet eddig tartották, fertőtlenítésre is sor került a már megtisztított részeken, de az időjárásra való tekintettel felfüggesztették a tevékenységet. „Folytatni fogjuk a munkákat, amint az idő engedi” – szögezte le a városvezető.