Eljárás indult a koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi nőgyógyász ellen

Bíró Blanka 2020. március 23., 12:30

Bűnügyi eljárás indult a sepsiszentgyörgyi kórházban dolgozó, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált nőgyógyász ellen.

Archív Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi városi ügyészség hétfői közleménye szerint az eljárást vasárnap indították a fertőző betegség leküzdésének meghiúsítása miatt. A vizsgálat során megállapították, hogy a nőgyógyász március folyamán Ausztriában tartózkodott, majd március 21-én pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. A közleményben hozzáteszik, hogy Ausztria kockázatos zónának minősül, ez esetben a hazaérkezéskor kötelezően lakhelyi elkülönítésbe kell vonulni. A nyomozást a megyei és a sepsiszentgyörgyi rendőrség végzi, ügyészi irányítás alatt.

Az orvos március 8–18. között dolgozott, a járóbeteg-rendelőben is vizsgált betegeket.

András-Nagy Róbert kórházigazgató szerint munka közben folyamatosan védőmaszkot és kesztyűt viselt, az átlagosnál kevesebb beteget vizsgált meg.

Mint ismert, miután a nőgyógyász koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyult, a kórház szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztályát, illetve a szülőszobát azonnali hatállyal lezárták, hatvan személy – kismama, csecsemő és kórházi alkalmazott – került karanténba. A karanténban lévő betegeket vizsgálják, ha a szakorvos szükségesnek találja, akkor tesztelik őket koronavírusra.

{K1}

A karanténban levő alkalmazottak esetében eddig húsz teszteredmény érkezett vissza, mindegyik negatív – mondta el megkeresésünkre András-Nagy Róbert. Hangsúlyozta, a tesztek eredményétől függetlenül mindenki, aki jelenleg a kórházban van karanténban, 14 napos lakhelyi elkülönítésbe vonul. Amint mindenki – beteg és alkalmazott – hazatér otthoni elkülönítésbe, a szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztályokat, valamint a szülőszobát még egy ideig lezárva tartják, amíg elvégzik a többrendbeli fertőtlenítéseket – szögezte le az igazgató. Közben a teljes kórházat folyamatosan fertőtlenítik.