Bővült a sárga zónás országok listája

Székelyhon 2020. március 23., 11:32

Frissült hétfőn reggel azon országok listája, amelyekben a COVID-19 vírussal fertőzött személyek száma meghaladja az 500-at, így az ezekből hazatérő román állampolgároknak kötelező módon lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk 14 napra.

Fotó: Beliczay László
Koronavírus Romániában
Igazolt eset 576
Elhunytak 7
Gyógyultnak nyilvánítottak 73
Intézményes karantén 5066
Otthoni elkülönítés 72 247
Elvégzett tesztek 11 223


20.50
– Hétfőn este hétre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Romániában – tájékoztatott közleményben a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Az új típusú koronavírus hetedik áldozata egy 65 éves férfi, akit a bukaresti egyetemi kórházban kezeltek, és március 21-én igazolták esetében a fertőzést.

18.41 – Egy 64 éves aradi férfi a koronavírus hatodik romániai áldozata – tájékoztat a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A férfi az aradi kórház intenzív osztályán volt március 20-a óta, súlyos állapotban. A férfi hétfőn hunyt el, aznap, amikor igazolták, hogy koronavírussal fertőződött.

17.20 – Nem változott a hétvégén a karanténba helyezettek száma Hargita megyében, továbbra is 20-an vannak a kijelölt karanténközpontokban. A lakhelyi elkülönítés alatt állók száma azonban 1532-ről 1627-re nőtt hétfőre – tudtuk meg Adrian Pănescutól. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője elmondta, a hatóságok kérése továbbra is az, hogy a lakosság kerülje a társas érintkezéseket.

15:00Meghalt hétfő délben egy koronavírussal fertőződött 71 éves férfi. Ez a COVID-19 vírus okozta ötödik haláleset az országban.

13:00Száznegyvenhárom új koronavírusos esetet diagnosztizáltak Romániában az elmúlt 24 óra leforgása alatt. Ez a legnagyobb esetszám egy nap alatt az új típusú koronavírus megjelenése óta az országban. A fertőzöttek száma ennek következtében 576-ra rúg jelenleg a hivatalos tájékoztatás szerint.

12:00 – Meghalt hétfő reggel egy koronavírussal fertőződött 72 éves nő – tájékoztat a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ez a COVID-19 vírus okozta negyedik haláleset az országban.

A 72 éves nőt március 21-étől kezelték a suceavai kórházban, cukorbeteg volt, és szív- és érrendszeri betegségekben is szenvedett. A járványtani vizsgálat során nem derült fény arra, hogy járt volna külföldön vagy kapcsolatba lépett volna fertőzött személlyel.

10:00 – A tanévvel kapcsolatban három forgatókönyv jöhet szóba – jelentette be hétfőn Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes. A politikus kifejtette, figyelembe veszik majd az oktatási minisztérium elemzését is, amely azt vizsgálja, hogy mennyire hatékony a közszolgálati televízió közreműködésével elindított iskolatévé-program.

09:00 – Az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében azoknak a román állampolgároknak, akik „sárga zónából”, azaz olyan országból térnek haza, ahol a koronavírusos betegek száma meghaladta az ötszázat, 14 napra lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk.

A sárga övezetnek nyilvánított országok teljes listája az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapja szerint:

Szaúd-Arábia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kanada, Csehország, Chile, Dél-Korea (azon országrész, amely nem áll karantén alatt), Dánia, Ecuador, Svájc, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Indonézia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Nagy-Britannia, Malajzia, Norvégia, Hollandia, Pakisztán, Lengyelország, Portugália, Kína (az az országrész, amely nem áll karantén alatt), Spanyolország, Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Törökország.

A vörös övezethez tartozó államok – amelyek esetében intézményes karanténba vonulás szükséges – a következők: Kína (Hupej tartomány), Olaszország, Dél-Korea (Daegu város és Cseongdo régió) és Irán – ismerteti az Agerpres hírügynökség.