Az emberek védelme most az elsődleges, de a beruházásokat is folytatnák

Fülöp-Székely Botond 2020. március 28., 19:51

Noha a fő hangsúlyt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére fekteti Hargita Megye Tanácsa, a tervezett beruházásokkal is próbálnak haladni. Több munkálat kivitelezése is elkezdődött a napokban, illetve a további projektek dokumentációjának elkészítése sem szorult háttérbe.

Bontják a hidat Homoródszentmártonban, a 131A jelzésű megyei úton Fotó: Erdély Bálint Előd

Prioritásként kezeli Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, hogy mindent megtegyenek a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, ennek ellenére fenntartja év eleji kijelentését, miszerint idén építőteleppé fog változni a térség – nyilatkozta a Székelyhonnak a tisztségviselő.

{K1}

Több beruházás kivitelezése kezdődött el vagy fog rajtolni a napokban. Ezek közé tartozik a Csiba és Csíkcsicsó közötti útszakasz (DJ 123F) felújítása, amely várhatóan már ezen a héten elkezdődik. Kissolymos és Székelyandrásfalva között (DJ 134A) már dolgoznak az útalap elkészítésével és a vízelvezetéssel. Kivitelezés alatt áll ugyanakkor a 131A jelzésű megyei út Homoródkeményfalva és Homoródszentmárton közötti szakaszának modernizálása is. Utóbbi településen éppen bontanak egy hidat, így csak az arra kijelölt terelőúton közlekedhet a forgalom.

A 133-as megyei úton Székelyderzs és Maros megye határa között korszerűsítik az utat Szederjes irányába. Borboly megjegyezte, hogy a szomszédos megyében is hasonló munkálatok zajlanak az említett úton. Szintén jelentős beruházás kezdődik legtöbb két héten belül Újlak és Maros megye határa között (DJ 134).

Ezen a héten folytatják a korszerűsítést Hidegség és Neamț megye határa között a 127A jelzésű úton. Ez nemcsak a turizmus szempontjából jelentős, de az emberek számára fontos árvízvédelmi munkálatokat is elvégeznek. A décsfalvi hídnál, amely a 137-es megyei úton található, jelenleg az új átkelő alapozása van folyamatban. A tisztségviselő hozzátette, hamarosan a 153D jelzésű út Gyergyóremete és hulladéktározó közötti szakaszát is felújítják.

Megbeszéltük a kivitelezőkkel, hogy mindenhol kis csoportokban dolgozzanak a munkatársaik, a megfelelő óvintézkedések betartásával. Arra kérjük a lakókat is, hogy tartsanak legalább kétméteres távolságot a munkavégzőkkel, és ha bármilyen problémát észlelnek az építkezésekkel kapcsolatosan, értesítsék a megyei tanácsot

– szögezte le.

Borboly Csaba hangsúlyozta, a különböző egyéb projektek dokumentációjának elkészítésével sem álltak le. Persze a járvány okozta körülmények miatt némileg lassabban folyik a munka, de a törvényeket és az óvintézkedéseket betartva továbbra is dolgozni fognak.